35 dkg finomliszt,
10 dkg rétesliszt,
10 dkg porcukor,
1 púpos teáskanál szódabikarbóna,
2 teáskanál kakaó,
1/2 kávéskanál fahéj,
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
csipetnyi őrölt gyömbér (elhagyható),
pár csepp citrom- vagy narancslé (elhagyható),
1 tojás +
1 sárgája,
1 evőkanál tejföl,
15 dkg akácméz,
8 dkg vaj vagy zsír (margarin nem jó).
A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük.
A vajat meglágyítjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A mézet kicsit felmelegítjük (kb. 50°C), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Ebbe jön a tojás, + a sárgája, a tejföl –ezeket fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat formázunk, és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert kb. duplájukra dagadnak, és 8-10 perc alatt megsütjük.Forrón bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Máz a fenti adaghoz: 1/2 tojásfehérjét 3 adagban villával elkeverünk 120 g porcukorral. Nem szabad habosítani, csak oszlassuk el.
Megmosott hibátlan menta leveleket villával felvert tojásfehérjébe forgatunk, majd mindkét oldalukat cukorba mártjuk. Zsírpapírral bélelt sütőlapra tesszük és 60 °C-on megszárítju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 190 fokra (ez gázsütőn 5-ös fokozat), és kimargarinozunk, kilisztezünk egy 20x30 centis tepsit. A tésztához a lisztet beleöntjük egy tálba, majd a hideg m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverd össze a hozzávalókat (vajat olvasztva) A kapott masszát darált zabbal megszórt gyúródeszkán nyújtsd ki Szaggatóval darabold fel, és helyezd a darabokat sütőpapírral bélelt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindenek előtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn. Hozzáreszeljük a megmosott citrom héját, hozzáadjuk a porcukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes