35 dkg finomliszt,
10 dkg rétesliszt,
10 dkg porcukor,
1 púpos teáskanál szódabikarbóna,
2 teáskanál kakaó,
1/2 kávéskanál fahéj,
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
csipetnyi őrölt gyömbér (elhagyható),
pár csepp citrom- vagy narancslé (elhagyható),
1 tojás +
1 sárgája,
1 evőkanál tejföl,
15 dkg akácméz,
8 dkg vaj vagy zsír (margarin nem jó).
A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük.
A vajat meglágyítjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A mézet kicsit felmelegítjük (kb. 50°C), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Ebbe jön a tojás, + a sárgája, a tejföl –ezeket fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat formázunk, és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert kb. duplájukra dagadnak, és 8-10 perc alatt megsütjük.Forrón bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Máz a fenti adaghoz: 1/2 tojásfehérjét 3 adagban villával elkeverünk 120 g porcukorral. Nem szabad habosítani, csak oszlassuk el.
◾️A kekszet egy aprítóban ledaráljuk. ◾️Hozzáadjuk a többi alapanyagot és alaposan elkeverjük. ◾️4 darab szuflé formát vékonyan kivajazunk és elosztjuk benne a masszát. ◾️A s...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű180 fokon kb 25 percig
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összetevőket jó alaposan bedagasszuk, sokáig, . Nagyon lágy tésztát kell kapnunk. Kiolajozott tálcára rakni olajjal lekenni. Legalább fél órát pihentetni. Lepedőt liszttel megs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összegyúrjuk a Ramával, 2 tojás sárgájával, egy kevés tejföllel, egy evőkanál cukorral és egy csipet sóval, majd két cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk és kibé...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: Könnyű