40 dkg cukrozott sűrített tej /2 és fél tubus/
30 dkg vajas keksz
5 dl tejszín
2 cs. habfixáló
5 dkg tejcsokoládé vagy kakaópor
a pudingos részhez:
5 dl tej
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 teáskanál vanília aroma /vagy egy rúd vanília kikaparva, vagy vaníliás cukor/
4 dkg étkezési keményítő
4 dkg finomliszt
20 dkg vaj
A süti elkészítése nem időigényes, de az egyik hozzávaló, a karamell elkészítése, igen.
A sűrített tejből karamellt készítünk.
Karamell készítése:
Az összes sűrített tejet dunsztosüvegbe nyomjuk. Rácsavarjuk a fém tetőt. Egy fazékban annyi vízbe állítjuk, hogy a sűrített tej vonaláig érjen a víz. Ezután 3-4 órán keresztül fedővel lefedve a legkisebb hőfokra állítva főzzük. Amikor kivesszük a vízből még folyós, de amint hűl, dermedni kezd. A kész karamellt langyosra hűtjük.
A vaníliás pudinghoz a tojássárgáját a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, majd felöntjük a vaníliaaromával elkevert tejjel. Csomómentesre keverjük. Vízgőz fölött állandó kevergetés mellett besűrítjük. Félretesszük, kihűtjük. A vajat habosra keverjük, majd szép lassan hozzádolgozzuk a kihűlt pudingot.
25 x 25 centis forma alját kirakjuk keksszel. Rákenjük a még langyos, de nem forró karamellt. Újabb réteg keksszel fedjük be a karamellt. Erre a keksz rétegre kerül a kihűtött vaníliás főzött krém, majd egy újabb sor keksz. A jéghideg tejszínhez adjuk a fixálókat és habbá verjük, ez kerül a tetejére, majd ezt a reszelt csokoládéval megszórjuk. A csokoládé reszelék helyett kakaóporral is megszórhatjuk.
A kész süteményt egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Felszeletelve tálaljuk.
Ez a macerásabb változat!
Egyszerűbb az elkészítése egy orosz üzlethálózatban /ARBAT/, vagy Szlovákiában kapható karamellkonzervvel.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor felével kikeverjük, a fehérjét a cukor másik felével habbá verjük, először alacsony, majd magas fokozaton. Ezután a kikevert sárgáját...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA 4 tojássárgáját, 10 dkg cukrot, 12 dkg zsírt, 3 dkg kakaóport, 3 dl tejet, 30 dkg lisztet és 1 csomag sütőport simára keverünk, és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, tűpróbá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElsőként a kekszeket kirakom egy nagy gáztepsi aljába. Kevés tejjel a három pudingport habverővel csomómentesre keverem, felöntöm a maradék tejjel, belekanalazom a cukrot és hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta készítése:A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, a citrom héjával kihabosítjuk, hozzáadjuk az olajat, majd a kak...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Közepes