40 dkg liszt
25 dkg margarin
egy csipet só
10 dkg porcukor
1 tojás + 1 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kis pohár tejföl vagy joghurt, vagy kefir
11/2 kg alma
kb 5-7 evőkanál cukor /ez függ az almától, hogy mennyire savanykás/
1 kávéskanál őrölt fahéj
esetleg őrölt szegfűszeg, vagy kardamom /akár mindegyik/
zsemlemorzsa
A margarint elmorzsolom a szódabikarbónával, sóval kevert liszttel, majd hozzá adom a cukrot, a tojásokat és a tejfölt és összegyúrom, majd legalább 1 órára hűtőbe teszem.
Amíg pihen, addig elkészítem az almatölteléket.
A tésztát elővéve két felé osztom, és egyenként közepes tepsi méretre nyújtom, megszórom a tésztát zsemlemorzsával, majd erre kerül az almatöltelék.
A másik tésztát is kinyújtom, ráhelyezem a töltelékre, megszurkálom villával, majd megkenem tojásfehérjével.
Előmelegített sütőben közepes tűznél készre sütöm.
Az almát két módon is készíthetjük.
1. lereszeljük a nagyobb lyukú reszelőn, hozzáadjuk a cukrot és egy kicsit megpároljuk, majd hozzákeverünk 1 cs. vaníliás pudingport és ezzel összefőzzük, majd hozzáadjuk a fahéjat és a többi fűszert….kihűlés után kenjük a tésztára. /ez egy kicsit krémes állagú lesz/
2. a negyedelt almát uborkagyalun aprítjuk, így szeleteket kapunk, ezt lecukrozzuk, fűszerezzük, majd kicsavarva a levéből a tésztára simítjuk / nem pároljuk/, így a töltelék levelesen lesz a tésztában.
Keverje össze a tojások sárgáját kevés vízzel. Nyújtson ki egy tekercs leveles tésztát, és vékonyan kenje meg a tojássárgája vízzel. Kenje meg a tekercsen egy ki...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű1.A tejfölt és a tojást egy kis tálban elkeverjük, a többi hozzávalót egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojásos keverékkel tésztává gyúrjuk. 2.A tésztából 4 lapot nyújtunk kb. 2-3...
Elkészítési idő: 50-70perc Nehézség: KönnyűA zselatint elkevertem 6 evőkanál vízben. A tejet és a tejszínt összeöntöttem egy lábosba, beletettem 6 evőkanál cukrot, és hozzákevertem a zselatint. Feltettem a tűzre és összemel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A citromlevet egy kis edényben felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, belerakjuk a vaj felét és addig kevergetjük, míg sima krém lesz. 2. A vaj másik felét habosra verjük a cukorral,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes