60 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
2 kanál cukor
pici só
2 kanál tejföl
2 kanál olaj
1 tojás
a kenéshez:20 dkg vaj
a tetejére: 1 tojás
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk, majd kb. fél órát kelni hagyjuk.
Utána kinyújtjuk kör alakúra, rákenjük a kicsit felolvasztott vajat, és bevagdossuk úgy, hogy a széleinél, a közepét üresen hagyva 9 részre osztjuk, majd hajtogatjuk. Először az egymással átlós sarkait hajtjuk be a közepére, ezt tesszük a másik sarkával is, majd az egymással szemben lévőket is egymásra hajtjuk. Tulajdonképpen a közepén lesz az egész tészta egymásra hajtva.
Ezt követően kb. 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és megismételjük a bevágást és a hajtogatást, de immár vaj nélkül. Rövid pihentetés után ismét kör alakúra nyújtom és tetszés szerinti háromszögeket vágok /nekem 16 lett/, majd ki mivel szereti, azzal megtölti. Ez lehet lekvár, nutella, puding stb. Természetesen töltelék nélkül is készíthető!
A háromszögeket, amennyire lehet, szorosan feltekerjük, tojással lekenjük és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha este készítjük el egy éjszakára a hűtőbe is tehetjük, és reggel frissen sütjük a családnak.
Szerintem ez a hajtogatás kicsit egyszerűbb, mint a sok lapos változat, de legalább olyan jó!
Elkészítés: 1,5 dl tejet meglangyosítunk (52 fok), 1 evőkanál cukorral és az élesztővel elkeverjük, langyos helyre tesszük. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a porcukorral és egy c...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatjuk 2dl langyos tej és 1ek cukor keverékében. Közben kimérjük a hozzávalókat.A liszt közepébe fészket képezünk,beletesszük a maradék cukrot,a két tojást a fel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom (langyos tej, élesztő, cukor). Míg felfut, kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, vaníliás cukrot, az olvasztott margarint, és a felfutott élesztőt. Jól össze...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz