30 dkg darált hús / ez lehet vegyesen marha, birka, sertés, vagy valamelyik/
1 tojás
rizs vagy gríz
2 szál sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej hagyma
3-4 szem krumpli
paprika, paradicsom
fűszerek: só, bors, tárkony, lestyán, petrezselyem
ecet /tárkonyos, vagy lestyános/
A darált húshoz hozzáadom a tojást, fél fej hagymát apróra vágva, a megmosott rizs, vagy grízt, sót, összekeverem és félreteszem.
A zöldségeket megtisztítom és apróra vágom, majd kb 2 liter vízben felteszem főni. Csak sót adok hozzá és a hagyma másik felét.
Ha a zöldségek félpuhára főttek beleteszem a paprikát, paradicsomot, majd a húsból készített gombócokat és a zöld fűszereket.
Akkor van kész, ha a gombócok feljöttek a leves tetejére.
Tálaláskor adunk hozzá a fűszeres ecetből, ki mennyire szereti savanyítani, annyit tesz bele.
Ez egy erdélyi leves, melynek sok-sok változata létezik!
A babot a zöldségekkel és a füstölt hússal felteszem főni. Ha a bab már puhulni kezd, hozzáadom a krumplit és a csipetkét, valamint a fűszereket, paprikát, paradicsomot. /lehet pap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alaplé hozzávalóit legalább 3 órán keresztül lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük. A májgombóchoz a vízben áztatott és kinyomkodott kenyeret, a nyers csirkemájat, a tojást és a f...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a zöldségeket meghámozzuk, karikákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. Nyári gombaleves recept 2. fázisfot...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KönnyűElkészítés ideje: 30 percA karfiolt mosd meg, és szedd rózsáira. A vöröshagymát vágd apróra, és a zúzott fokhagymával együtt kevés olajon pirítsd meg. Dobd rá a karfiolt, és keverg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű