35 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 tojás sárga
4-5 evőkanál cukor
4 dkg vaj
pici só
reszelt citromhéj
10-15 dkg darált dió
3 evőkanál cukor
1 cs. vaníliás cukor
0,5 dl tej
A tejet a cukor hozzáadásával meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe egy fészket készítünk, beleütjük a tojás sárgát, hozzáadjuk a vajat, a csipet sót, a citromhéjat, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva alaposan dagasztjuk, majd langyos helyen kelesztjük kb. 1 órát.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a darált diót elkavarjuk a cukrokkal, majd leforrázzuk a felforrósított tejjel. Jól összekavarjuk és hűlni hagyjuk.
Amikor a tészta duplájára kelt, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kb. 25x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a diós töltelékkel és feltekerjük, mint a bejglit., majd kb. 2,5 centis darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt gáz tepsire rakosgatjuk a képen látható módon.
Újra kelesztjük kb. 20 percig, majd lekenjük a felvert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után, megszórjuk porcukorral.
Én több kicsit készítettem, mert ünnep előtti ajándék volt, néhány kedves ismerősömnek.
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a vajat, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd összegyú...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy óóóriási tálba beletesszük a lisztet, cukrot és sót , majd egy nagy lábosba a langyos tejet, az élesztőt, némi cukrot, hogy felfusson. A vajat felolvasztjuk és hagyjuk egy kic...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűEz a méltán népszerű csemege látványos és finom péksütemény az ünnepi asztalra. A gömböcök külsején sütéskor finoman megpirul a fahéjas cukor, belül pedig aszalt szilva rejtőzik....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA dagasztógépbe tettem a lisztet,sót, cukrot, vajat, majd a joghurtot, tejet és rámorzsoltam az élesztőt. 10 percig dagasztottam. A tésztát gömbölyítettem és félbe vágtam. Az egyik...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes