menu

Családireceptkönyv.hu

házi fehér kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt /sima, normál liszt/
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő /a szárított is jó, én frisset használtam/
1 evőkanál kefir, joghurt, vagy tejföl
2 kávéskanál só
2-3 evőkanál olaj
2-2,5 dl langyos víz
1 kávéskanál búzasikér /elhagyható/


Elkészítés:


A hozzávalókat összegyúrjuk és legalább 15-20 percig dagasztjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Egy kicsit tömör, rugalmas, de puha tésztát kapunk.
Amikor megkelt újra átgyúrjuk, megformázzuk, majd egy sütőlapra helyezzük /sütőpapír kell alá/ tetszés szerint bevagdossuk a tetejét, vízzel megspricceljük, vagy ecsettel megkenjük a tetejét, majd ismét kelni hagyjuk kb. 30 percig.
A sütőt előmelegítjük és az ismét lespriccelt tésztát betesszük. Először kb. 200°C-on sütjük 30-40 percig, majd mérsékeljük a hőt /kicsire vesszük/ és tovább sütjük 15-20 percig, amíg szép piros nem lesz.
Fontos, hogy a sütő aljába egy edény vizet tegyünk, hogy párás legyen meleg és ne száradjon ki a kenyér.
A sütőből kivéve ismét megspricceljük és hagyjuk kihűlni, majd utána szeleteljük.

Trükkök, tippek, praktikák:


én kenyérsütőgéppel dagasztom, ebben az esetben kevesebb víz /2dl/ elég hozzá, de kézi dagasztásnál kell a 2,5 dl.
a liszt keverhető zabpehellyel, vagy teljes kiőrlésű liszttel a mennyiség azonban változatlan, tehát fél kg.
a teteje maggal megszórható, de tapasztalom szerint, ha csak vízzel kenjük, leperegnek a magok, így vékonyan megkenhető tojásfehérjével és szórás után egy kicsit megpacskolom.
süthető jénaiban is, akár lábosban is, így kerek kenyerünk lesz.

házi fehér kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fahéjas csiga 2
Fahéjas csiga 2

A lisztet átszitáljuk, az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a kristálycukrot, a csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint és a felfuttato...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Kelt tészta alaprecept
Kelt tészta alaprecept

Az élesztőt 1 tk cukorral felfuttatjuk, majd jól összedagasztjuk a tésztát. Meleg helyen 1 órát letakarva hagyjuk kelni. Lisztezett felületen átgyúrjuk , tetszés szerint formázzu...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szezámmagos virágok
Szezámmagos virágok

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézeskalács
Mézeskalács

1. Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Nálam három nap lett belőle, de semmi baja nem esett a tészt...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk