50 dkg liszt /sima, normál liszt/
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő /a szárított is jó, én frisset használtam/
1 evőkanál kefir, joghurt, vagy tejföl
2 kávéskanál só
2-3 evőkanál olaj
2-2,5 dl langyos víz
1 kávéskanál búzasikér /elhagyható/
A hozzávalókat összegyúrjuk és legalább 15-20 percig dagasztjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Egy kicsit tömör, rugalmas, de puha tésztát kapunk.
Amikor megkelt újra átgyúrjuk, megformázzuk, majd egy sütőlapra helyezzük /sütőpapír kell alá/ tetszés szerint bevagdossuk a tetejét, vízzel megspricceljük, vagy ecsettel megkenjük a tetejét, majd ismét kelni hagyjuk kb. 30 percig.
A sütőt előmelegítjük és az ismét lespriccelt tésztát betesszük. Először kb. 200°C-on sütjük 30-40 percig, majd mérsékeljük a hőt /kicsire vesszük/ és tovább sütjük 15-20 percig, amíg szép piros nem lesz.
Fontos, hogy a sütő aljába egy edény vizet tegyünk, hogy párás legyen meleg és ne száradjon ki a kenyér.
A sütőből kivéve ismét megspricceljük és hagyjuk kihűlni, majd utána szeleteljük.
én kenyérsütőgéppel dagasztom, ebben az esetben kevesebb víz /2dl/ elég hozzá, de kézi dagasztásnál kell a 2,5 dl.
a liszt keverhető zabpehellyel, vagy teljes kiőrlésű liszttel a mennyiség azonban változatlan, tehát fél kg.
a teteje maggal megszórható, de tapasztalom szerint, ha csak vízzel kenjük, leperegnek a magok, így vékonyan megkenhető tojásfehérjével és szórás után egy kicsit megpacskolom.
süthető jénaiban is, akár lábosban is, így kerek kenyerünk lesz.
A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Majd formázzuk, megkenjük pizzakrémmel (lehet fokhagymás tejföl, vagy fűszeres mustár is), ráhelyezünk egy virslit és megszórjuk sajttal. F...
Elkészítési idő: 1,5 óraA kenyérsütő tartályába szép sorban belemérem a hozzávalókat. Először a folyadékokat, majd a lisztet és a többit. Nálam az élesztő a tetejére kerül. Beindítom az dagasztó-kelesztő...
Elkészítési idő:A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne a joghurtot és a cukrot. A kenyérsütőgép üstjébe tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk az olajat, tojást,...
Elkészítési idő: