menu

Családireceptkönyv.hu

húsleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50-80 dkg lapocka, csirke, tyúk vagy pulykahús, esetleg aprólék
4 l víz
2-3 nagyobb sárgarépa
1-2 nagyobb fehérrépa
1 karalábé
1 kisebb zeller
1 kicsi fej kelkáposzta /akár egy megmaradt torzsa is jó/
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 kisebb burgonya
1 paprika
1 paradicsom
feketebors

ételízesítő vagy húsleves kocka /elhagyható/
1 csipet kurkuma, kakukkfű, szerecsendió





Elkészítés:


A hozzávaló húsokat alaposan megtisztítjuk, megmossuk és hideg vízben főzni kezdjük.
Amíg felforr, addig a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
Ha a leves már felforrt, akkor sűrű szűrővel, vagy kanállal leszedjük a szürkés habot a tetejéről. Ez nagyon fontos, mert különben zavaros lesz a leves. Többször ismételjük, mert a forrástól újabb hab képződik.
Ha már nem habos, akkor a zöldségeket is beletesszük, fűszerezzük, majd az újra forrás után kis lángon főzni kezdjük. Ha nincs paprikánk, paradicsomunk, akkor pirosarany és paradicsomlé is jó hozzá.
Ha fazékban főzzük, akkor 2-3 órát is főhet, de nagyon kicsi lángon, éppen csak gyöngyözzön.
Ha megfőtt a leves, akkor a lét leszűrjük, a zöldségeket egy tálra szedjük.
Tálalhatjuk többféle tésztával. /csiga, cérnametélt vagy grízgaluska/
Ha marhahúsból főzzük, akkor a főzési idő hosszabb, legalább 1 órával.

Trükkök, tippek, praktikák:


Én több évtizede kuktában főzöm, ami lényegesen lerövidíti a főzési időt.

húsleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Bableves füstölt hússal
Bableves füstölt hússal

A babot előző este átválogatjuk, átöblítjük és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel beletesszük a szemes borsot, a babérle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
 Palócleves
Palócleves

1. Kevés helyen kapni konyhakész birka- vagy bárányhúst, így csontozással kezdjük a munkát. Vagyis a lapockát vagy combot kicsontozzuk, bár erre a műveletre előzőleg a hentest is m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cukkinikrémleves
Cukkinikrémleves

A cukkinit és a burgonyát hámozás után felkockázzuk és annyi vízben amennyi ellepi puhára főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, majd rúdmixer vagy turmixgép segítségével krémesre turm...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Beatrix
Zöldborsóleves
Zöldborsóleves

Megtisztítjuk a sárgarépát, a karalábét, a petrezselymet, a zellert és apró kockákra vágjuk. A borsót kifejtjük, megmossuk és félretesszük. Ha fagyasztottat használunk nem kell el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk