30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárga
1 cs. vaníliás cukor
½ citrom leve, héja /reszelve/
1 kávéskanál szódabikarbóna
barack, vagy bármilyen sűrű lekvár az összeragasztáshoz
tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
színes tortadara, vagy más /elhagyható/
A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, szódabikarbónát, és a citromhéjat összekeverem, majd belemorzsolom a margarint. Végül hozzáadom a tojás sárgát, a ciromlevet és jól összedolgozom.
A tésztát fóliába csomagolva, vagy letakarva legalább 1 órát, akár egy éjszakát hűtőben pihentetem.
Lisztezett deszkán kb. fél cm vékonyra nyújtom. és kiszúróval /pogácsaszaggatóval/ kiszaggatom és sütőpapírra teszem.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 10 percig sütöm. Vigyázni kell rá, hogy ne süljön túl, épp hogy csak rózsaszínű legyen.
Ha kihűlt, megkenem lekvárral, majd a megolvasztott csoki+olajba mártogatom a tetejét és végül megszórom a tortadarával.
Legalább 1 napig állni hagyom, hogy a lekvártól megpuhuljon.
Ez a klasszikus linzer alaprecept, tehát csoki bevonás nélkül is elkészíthető, akkor linzerszaggatót használok, és a végén csak porcukorral megszórom.
Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, majd nagyobb kockákra vágjuk és pépesítjük. A magokat kiszedjük, ha esetleg vannak benne. A gyümölcspéphez adjuk a cukrot és a dzsemfixet,...
Elkészítési idő:A vízzel felhígított tejet felforraljuk, és belekeverjük a csipetnyi sóval elkevert grízt. Állandóan kevergetve sűrűre főzzük, cukorral édesítjük. Két-három vizezett lapostányérra...
Elkészítési idő:A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Próbáljuk meg gyorsan összegyúrni, majd mehet alufóliába és a hűtőbe le...
Elkészítési idő: