50 dkg liszt
10 dkg zsír /vagy 15 dkg vaj esetleg margarin/
2 dkg élesztő, /ehhez egy fél deci tej, bele kicsi cukor/
1 kis pohár joghurt
1+1 tojás sárga
két teáskanál só /illetve ízlés szerint/
5 dkg reszelt sajt
magvak a tetejére /szezám, len, és napraforgó/
Az átszitált lisztet egy tálba teszem, a közepébe egy mélyedést csinálok. Ebbe beleszórom az élesztőt, ráteszem a cukrot, majd langyos tejjel leöntöm. Letakarom és megvárom, amíg az élesztő felfut. Akkor hozzáadom az 1 tojás sárgát, a sót, a joghurtot, a zsírt és az egészet összegyúrom. Kicsit keményebb, ruganyos tésztát kapok. Ha nem megfelelően gyúrható, akkor egy kis tejet adok hozzá.
Az így összegyúrt tésztát pihentetem, kelesztem kb 1 órát, majd kinyújtom, feltekerem, mint a bejglit, a két végét ráhajtom /jobbról és balról/, majd a tálba visszatéve ismét pihentetem 20-30 percig. Ezt a hajtogatást, ha van idő, még kétszer megismétlem. A megkelt tésztát végül kinyújtom, késsel bevagdosom és tetszés szerinti méretű, pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőlemezre helyezem, majd megkenem a másik tojás sárgával, /amihez egy kicsi tejet adok/, megszórom egyenként a magok keverékével, megszórom a sajttal. Újabb 20 perc pihentetés után előmelegített sütőben, 180-200°-on pirosra sütöm.
A magok összetétele változtatható, esetleg elhagyható. A sajt lehet 2 féle is, nálam trappista és füstölt sajt keveréke volt.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, szódabikarbónával, összekeverjük a zabpehellyel. Hozzáadjuk az olívaolajat, a villával enyhén felvert tojásokat, sóval, borssal és bazsalikommal...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyűaz élesztőt langyos tejben felfutatjuk -edénybe szitáljuk a lisztet -bele a felfutatott élesztőt -adagoljuk a langyos tejet,sót,olajat addig dolgozzuk amig elválik az e...
Elkészítési idő: 120 Nehézség: Közepes1. A lisztet beleszitálom egy tálba, összekeverem a cukorral és sóval, majd hozzákeverem a főtt/áttört burgonyát is. 2. A tojássárgákat, a tejfölt és vajat vagy margarint belet...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMalac pogácsa : Hozzávalók : 25 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg túró, 2 kiskanál só A tetejére : egy felvert egész tojás pici sóval ízesítve, e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű