50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
5 evőkanál cukor
1 egész tojás + 1 sárgája
kb. 2.5 dl tej
6 dkg vaj vagy margarin
egy csipetnyi só
olaj a kenéshez
kristálycukor+kakaó a szóráshoz
a tetejére jégcukor /sütésálló/
Az élesztőt a cukorral meleg tejben felfuttatjuk.
A liszt közepébe mélyedést csinálunk, abba beletesszük a sót, a tojásokat, a vajat, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és alaposan összedolgozzuk, legalább 15-20 percig dagasztjuk, majd kelesztjük, míg legalább a duplájára nő.
Ha megkelt 3 egyenlő részre osztjuk, és háromszög alakúra nyújtjuk, illetve formázzuk.
A nyújtás után egy sütőpapírra tesszük az első lapot, megkenjük olajjal, majd megszórjuk cukorral és kakaóval. Ezt követi a következő 2 lap, amit úgy csinálunk, mint az elsőt.
Kialakítjuk a fa törzsét, bejelöljük késsel, majd az oldalakat bevagdossuk a törzsig kb cm közökkel és egyenként megcsavarjuk őket. Ebből lesznek az ágak.
Ha ezzel készen vagyunk, akkor a sütőpapírral beemeljük a tepsibe, amiben sütjük és még legalább 20-30 percig kelni hagyjuk.
Sütés előtt megkenjük tojással, ha van, megszórjuk díszítő cukorral és szép rózsaszínűre sütjük kb. 180°C-on.
Én hideg sütőben kezdem a sütést, mert addig is kel, amíg a sütő felmelegszik.
Kevés langyos tejben az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi tejet az olajjal és a tojással együtt a robotgép táljába tesszük. Hozzáöntjük a felfutott éle...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA darált diót és mákot szárazon elkeverjük egy-egy adag porcukorral, mazsolával, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A lisztet, a cukrot, és a sütőport összekeverjük. Majd egy 30x40 cm-es tepsit kikenünk vajjal, és a lisztes keverék feléve meghintjük. A vajat ketté vesszük, és a fel...
Elkészítési idő: 1 üra Nehézség: KönnyűMikor kész kettőbe veszem a tésztát lisztezett deszkán, egyenként jó vékonyra, tepsi hosszúságra és szélességre nyújtom, majd a bőven zsírozott/olajozott tepsikbe fektetem.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű