Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

karácsonyfa kalács 2.


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


½ kg liszt
2,5 dkg élesztő
4-5 evőkanál cukor
2-3 dl tej
6 dkg margarin
csipet só
2 tojás sárga
3 evőkanál kakaópor
1-2 kávéskanál őrölt fahéj/elhagyható/
a tetejére jégcukor /elhagyható/





Elkészítés:


Langyos tejben/kb 1 dl/feloldom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Egy tálba szórom a lisztet és egy mélyedést csinálok a közepébe, amibe beleteszem a margarint, a tojás sárgákat, a pici sót és a felfuttatott élesztőt is hozzáadva összedolgozom a hozzávalókat. Folyamatosan kis adagokban adok hozzá langyos tejet és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a kezemtől és az edény faláról. Minél tovább dagasztom annál jobb, levegősebb és hólyagosabb lesz a tészta./15-20 perc/ Amikor már nem ragad, akkor kétfelé veszem és az egyik felébe beleszitálom a kakaóport és néhány evőkanál tejjel ezt is kidolgozom, majd a két cipót lisztezett tálba helyezem és megkelesztem. Lehet külön is, de lehet egy tálban is, csak el kell valamivel /pl. sütőpapír/ választani őket egymástól és a tetejét enyhén megszórom liszttel. Amikor már kétszeresére kelt, akkor mindkét tésztát megfelezem és egyforma nagyságú lappá nyújtom, majd kialakítom a fenyő alakját. Egymásra helyezem őket úgy, hogy egy fehér, egy kakaós tészta feküdjön egymáson, majd az így kapott immár 4 lapot is együtt még nyújtom egy kicsit, hogy jól egymásra feküdjenek. A tésztában kialakítom a fa törzsét, majd az oldalait a törzsig bevagdosom, és egyenként megtekerem őket.
Az előkészített kalácsot ismét kelni hagyom, majd ha duplájára kelt, akkor megkenem felvert tojással és megszórom jégcukorral.
Hideg sütőben kezdem sütni, közepes tűznél /kb 180-200 °C/ amíg szép piros nem lesz. Kihűlés után szeletelhető!

Trükkök, tippek, praktikák:


A jégcukor egy sütésálló szemcsés cukor, sajnos kevés üzletben kapható.

karácsonyfa kalács 2.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Diós, mákos, kakaós kalács
Diós, mákos, kakaós kalács

A langyos tejben elkeverem a kristálycukrot, majd hozzáadom az élesztőt és felfuttatom. A lisztbe beleteszem a tojássárgáját, olajat, pici sót és a felfuttatott élesztős tejet. De...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
TÚRÓS KAKAÓS CSIGA
TÚRÓS KAKAÓS CSIGA

A túrót kikeverni a cukorral, majd fokozatosan hozzá a tej és az olaj , majd a pici sóval és a sütőporral elkevert liszt. Nagyon jól kezelhető a tészta.Enyhén lisztezett deszkán k...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Fonott kalács
Fonott kalács

Az élesztőt egy kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, bele keverjük a sót és a cukrot, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt. A megfelelő...

Elkészítési idő: 3
Nehézség: Könnyű
share
Mákos kalács
Mákos kalács

Tészta: A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk