60 dkg liszt
3,3 dl tej
2,.5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só
8 dkg olvasztott vaj
1 tojás
Túró töltelékhez:
50 dkg túró
2 csapott evőkanál búzadara
4-5 evőkanál cukor (túrótól is függ)
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 tojás
Mivel nekem kenyérsütőgépem nincs, így kézzel dagasztom ki a tésztát. Az élesztőt 1 kanál cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatom. A lisztet, cukrot, sót, tojást és a maradék langyos tejet egy tálba mérem és hozzáadom a felfuttatott élesztőt is. Alaposan kidolgozom, közben fokozatosan hozzáadagolom az olvasztott vajat. 10-15 perc dagasztás után a tésztát letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem.
Amíg kel elkészítem a tölteléket. A túrót villával áttöröm. A tojásokat szétválasztom, a tojásfehérjét habbá verem. A túróhoz hozzákeverem a cukrot, tojássárgáját, citromhéjat, búzadarát, vaníliás cukrot, mazsolát és végül óvatosan a tojásfehérje habot.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom kb. 3 mm vastagságúra. Feldarabolom 10x10 cm-es négyzetre és mindnek a közepébe rakok 1 kanálnyi tölteléket. A sarkokat átlósan középen összefogom és csavarok rajta egyet. Sütőpapirral kibélelt tepsibe rakom és még hagyom kelni 20-30 percet. Ekkor tojással lekenem a tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon 15 - 20 percig sütöm.
A nagymama mazsolás kalácsához az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a deszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt és hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűAmikor az élesztő felfutott, előveszem a háztartási robotgépet a dagasztóbetéttel. Először a lisztes keveréket elkezdem keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMegfőzöm a pudingport a 4,5 dl tejben. Amíg még forró belekeverem a 15 dkg vajat és a cukrot, sót A liszt közepébe mélyedést csinálok és abba teszem a meleg pudingot. Kidolgoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítom, 1 mokkáskanál cukrot lecsípek a kimért mennyiségből, 1 dl-t tálba öntök a tejből, és elkeverem benne a cukrot. Az élesztőt belemorzsolom. Amíg felfut, a lis...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű