30 dkg főtt, füstölt sonka, /nekem főtt füst.tarja volt itthon/
1,5 l sonka főző lé /esetleg füstölt ízű leveskocka/
2 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
4-5 db közepes burgonya,
1 kis csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál őrölt pirospaprika,
3 evőkanál tejföl,
1 evőkanál liszt,
kakukkfű, tárkony
ízlés szerint ecet /ez elhagyható/
a tálaláshoz pirított kenyérkocka adható
A főtt sonkát kisebb darabokra vágjuk vagy tépkedjük, és a sonkaléhez adjuk, feltesszük főni.
A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a burgonyát kockákra szeleteljük, a leveshez adjuk, majd meghintjük az őrölt pirospaprikával.
Forrás után lefedve közepes lángon 20-30 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a leveshez öntjük, és még egy kicsit főzzük, hogy besűrűsödjön. Ha túl sűrű, akkor még adunk hozzá vizet.
Végül megszórjuk tárkonnyal, kakukkfűvel, aprított petrezselyem zölddel és ecettel ízesítjük.
Pirított zsemlekockával, vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Nagyon finom és laktató leves.
Ezt a levest húsvét után könnyen elkészíthetjük a sonkaléből.
Nekem nem volt, így most egy kis füstölt szalonnát pirítottam, a kisült zsíron megpirítottam a zöldségeket, majd felöntöttem vízzel, tettem hozzá füst.szalonnabőrt és 1 füstölt ízű leveskockát.
A megolvasztott zsiradékon az apróra vágott hagymát, fokhagymát megdinsztelem. Majd ráteszem az apróra vágott metélő hagymát. a kockára vágott burgonyát ráteszem a hagymákra és kic...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzárazon elkezdjük pirítani a köményt, majd amikor már elkezd pattogni, ráöntjök az olajat, a lisztet, utána lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát (ezt azért, hogy a pir...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyűaz almákat kicsutkázzuk és cikkekre vágjuk. fajtájuktól és ízüktől függően kevesebb,vagy több cukorral feltesszük főni a 1,5 liter vízben. vékonyan hámozott citromhéjat,mokkáskanál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábasban kevés olívaolajon alacsony lángon kezdjük el párolni a felkarikázott újhagymát (vagy felaprított vöröshagymát). Amikor már üveges, adjuk hozzá a meghámozott és felkock...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű