4 tojás
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg liszt /nálam 5 dkg rétes és 15 dkg sima liszt/
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl olaj
1 dl tej
csipetnyi só
2 csapott evőkanál kakaó
szárított vagy aszalt gyümölcsök
kb. ½ dl rum /a gyümölcsök áztatásához/
reszelt citrom/narancshéj….ami van esetleg csokoládé darabkák,
mazsola
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé, vagy tortabevonó
szeletelt mandula
A gyümölcsöket a rumba beáztatom kicsit korábban, ahogy a tésztát kikeverném, mikor már megpuhultak, leszűröm, és kevés rétesliszttel megszórom és összekeverem.
A tojásokat a cukorral, van. cukorral, sóval, a citromhéjjal alaposan elkeverem, majd hozzáadom a leszűrt rumot, az olajat, tovább keverem, majd hozzáadom a lisztet, melyben elkevertem a szódabikarbónát.
Jól kikeverem és hozzáadom a tejet is, majd a gyümölcsöket/csokoládét és ezzel is elkeverem, majd a tészta felét a kizsírozott lisztezett formába öntöm.
A másik felébe beleszitálom a kakaót /néhány csepp tejjel lazítom/, elkeverem és a fehér tésztára öntöm, majd egy késhegyével, vagy villával kicsit összekeverem, ettől lesz márványos rajzolatú. Előmelegített sütőben, kis lángon tűpróbáig sütöm.
Ha megsült, kiborítom, amíg hűl, addig felolvasztom a csokoládét, teszek hozzá néhány csepp olajat és a kész tésztára öntöm/simítom, majd megszórom cukordrazséval, esetleg mandulaforgáccsal.
Ezt gyorsan kell csinálni, mert hamar szilárdul a csoki.
A csokimáz elhagyható, porcukorral hintve is nagyon finom.
A piskóta elkészítése, megsütése A 6 db tojásból, 6 evőkanál lisztből és 6 evőkanál cukorból piskótát sütünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, és legalább 10-15 perce...
Elkészítési idő:Hozzávalókat összekeverjük,sütőpapírral bélelt tepsiben kb 15-20 percig sütjük./sütő függvénye/kivesszük a tepsiből,következő sziruppal leöntjük: 1 dl forró víz 1 evőkanál cukor...
Elkészítési idő:Élesztőt futtatni. Hozzá a többi anyag, dagasztani. Lágy tésztát kapunk. Tetejét liszttel megszórni, letakarni, másfélszeresére keleszteni, /3/4- 1.óra/, utána lisztezett deszká...
Elkészítési idő:Hozzáadjuk a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk...
Elkészítési idő: 1 ora