2-3 szál sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
½ fej karalábé
½ fej zeller
1 kisebb krumpli /én szinte minden levesbe teszek, elhagyható/
petrezselyemzöld /lehet fagyasztott vagy szárított/
só, bors, ételízesítő, őrölt babér, pici őrölt kakukkfű
piros arany
paprika, paradicsom /néhány szelet/
1 fej közepes hagyma
néhány gerezd fokhagyma
gombóchoz:
15 dkg kenőmájas
1 db tojás
zsemlemorzsa /amennyit felvesz/
pici só /a kenőmájas már sós/
bors, majoranna, csipetnyi szerecsendió
petrezselyem
1 kis fej hagyma, reszelve
A hozzávalókból összeállítom a gombócokat, állni hagyom.
A zöldségeket megpucolom, majd hosszúkásra szeletelem és annyi vízzel, amennyi ellepi, felteszem főni, hozzáadva a hagymákat /egészben/, a paprikát, paradicsomot is és fűszerezem.
Amikor már puhák a zöldségek adok hozzá vizet, és ha forr, beleszaggatom az elkészített gombócokat és az apró kockára vágott krumplit is beleteszem. A gombócokat formázhatjuk vizes kézzel is, én karalábé vájóval szaggattam. Ha szükséges még adok hozzá vizet és 10 percig főzöm, majd hozzáadom a petrezselymet és tálalásig fedő alatt állni hagyom.
A combokat megmosom és egy fazékba teszem,felöntöm 3-3,5 liter hideg vízzel, bekapcsolom alatta a tűzet és forralni kezdem,beleteszem megpucolt és feldarabolt gyökérzöldségeket is...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A fejekből kipattintom a keserűfogakat. 2. A fejet, farkat az apróra vágott hagymával együtt 2 liter vízbe felteszem főni. 3. Mikor forr beleteszem a paprika felét, vala...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA húst megmosom, leszárítom, és 2-3 cm-es egyforma kockákra vágom. A megtisztított burgonyát ugyancsak kockákra, a zöldséget pedig vékony karikákra metélem. A megmosott, kicsumázot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl olajban megpirítjuk a szalonnát, majd rá a kockára vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután bele a kockára vágott husit, só és kb. 45 percig sütjük. Közben vizet és bort ö...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű