menu

Családireceptkönyv.hu

mákos napraforgó


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


60 dkg liszt
4 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő + 1 dl langyos tej
5 evőkanál cukor
1 pici só
3 felvert tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
20dkg darált mák, 1 citrom héja, kevés meleg tej, cukor, vaníliás cukor vagy aroma....ez az adag 2 kalács töltelékéhez kell

Elkészítés:


Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, a cukrot hozzáadva, felfuttatom.
A mákot, cukrot, vaníliát és ciromhéjat egy pici tejjel kenhető állagúra készítem és négyfelé osztom.
A tészta közepébe mélyedést csinálok, ebbe beleteszem a tojás sárgákat, a pici sót és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a tej hozzáadásával dagasztom, míg el nem válik az edény falától. Ezt követően 1 órát kelesztem. 1 óra elteltével átgyúrom, majd 2 felé osztom. 2x3 db gombócot csinálok, majd egyenként körökre nyújtom.
Az első kinyújtott lapot egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, megkenem a mák egy részével, majd ráhelyezem a következő lapot. Ezt is megkenem a mákkal és a harmadik lappal befedem.
Egy poharat a közepére helyezek és egy pizza vágóval/késsel szeleteket vágok a tésztába. Ezt követően minden csíkot kétszer vagy háromszor megtekerem. Kb. fél órát ismét kelesztem, majd megkenem tojásfehérjével és megszórom mákkal. Ha van otthon, akkor jégcukorral is megszórom
Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt szép pirosra sütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


ebből a mennyiségből 2 kalács készíthető

mákos napraforgó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Villámkalács (nem kell dagasztani)
Villámkalács (nem kell dagasztani)

Lemérünk 1/2 kg lisztet. Elveszünk belőle 3 evőkanállal, és két evőkanál olvasztott vajjal, vagy olajjal, 1 egész tojással, 3 evőkanál cukorral, 20 g élesztővel és egy bögre tejjel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
diós, rumos kalács
diós, rumos kalács

A vajat megolvasztjuk. A lisztet elkavarjuk a sóval és 2 evőkanál cukorral. A tejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a maradék cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kalács
Kalács

A hozzávalókat összekeverem,a végén felolvasztva hozzá adom a vajat. Kelni hagyom kb 45percig. 150 fokon sütöm 30 percig.

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Lehetetlen abbahagyni: sonkás-sajtos kalács
Lehetetlen abbahagyni: sonkás-sajtos kalács

Alapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk