30 dkg liszt
1 tojás sárgája
Kb.1,4 dl tej
1 csipet só
1 tk kristálycukor
2 ev porcukor
1,3 dkg friss élesztő
2,8 dkg vaj
2 ek kakaó por
1 tojás a kenéshez
Az élesztőt a langyos tejbe a kristálycukorral az átszitált lisztből egy kanállal felfutatjuk.
A lisztbe mehet bele a só, a porcukor, a tojás sárgája és az olvasztott vaj és végül a felfutatott élesztő.
Kézzel vagy géppel dagasszuk be a tésztát. Puha lágy tésztát kell kapnunk. Ekkor vágjuk ketté a tésztát az egyik felét tegyük egy kelesztőtálba. A másik feléhez adjuk hozzá a kakaóport és gyúrjuk bele a tésztába ha kell mehet hozzá egy kevés tej.
Ezután mehet a tészta egy másik kelesztő tálba. Jöhet a kelesztés 40 percig. Ezután mind a két tésztát kinyújtjuk kb 35 x15 cm nagyságura. A fehér tésztára kb. 10-12 cm eltolással ráfektetjuk a kakaós tésztát majd behajtjuk az eltolás mértékével majd újra hajtunk rajta egyet, és végül ráhajtjuk a kakaós tésztát a tetejére.
Ezután megforditjuk úgy hogy a fehér rész legyen felül és kinyújtjuk a tésztát. Majd ismét megforditjuk a tésztát a barna résszel felfelé és feltekerjük úgy hogy a hajtás alul maradjon.
Ekkor jöhet egy penge és bevágjuk kb 1 cm mélyen ferdén. Majd tegyük a tésztát egy összegyürt sütőpapirra amibe a képen látható módon be is csomagoljuk lezárjuk a végét hogy a kalács majd csak felfelé tudjon terjedzkedni és tegyük egy formába keleszteni kb 25 percig. Ezután kenjük meg a tetejét egy felvert tojással kétszer, és mehet a kalács az 180 fokra előmelegített sütőbe a formával együtt.
Kb 25-30 perc alatt készre sül. De ha nagyon pirulna a teteje akkor mehet rá egy sütőpapír. A sütés vége elött kb 5 perccel vegyük ki a formából a papírral együtt bontsuk ki és tegyük a sütőrácsra és úgy süssük tovább.
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztőt felfuttatjuk. Hozzáadni a többi tejet,olajat,rászórjuk a lisztet és a csipet sót, majd sima tésztává dagasztattam a géppel. Amikor már jó volt, akkor elfeleztem a tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézLangyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, az olvasztot...
Elkészítési idő: 2 ó Nehézség: KönnyűA gesztenyelisztet keverd össze a sütőporral és az eritrittel. Verd fel a szobahőmérsékletű tojásokat, add hozzá a lisztkeveréket, majd a reszelt, kinyomkodott sárgarépát is. Fele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű