25 dkg liszt
15 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás
késhegynyi só
1 evőkanál tejföl/vagy natúr joghurt/
reszelt citromhéj
néhány csepp citromlé
csapott mokkáskanál szódabikarbóna
25 dkg meggy
2-3 evőkanál cukor/ízlés szerint/
fél csomag/egy evőkanál/ vaníliás pudingpor
őrölt fahéj/ízlés szerint, de elhagyható/
zsemlemorzsa
A meggyet megmosom, kimagozom és 2 evőkanál cukorral és a fahéjjal néhány percig főzöm, majd a pudingport is hozzáadom és azzal is összefőzöm. Kihűlésig félreteszem.
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd hozzáadom a porcukrot, a tojást, a tejfölt/én joghurtot használtam/, a pici sót, a citromhéj reszeléket. Egy kis mélyedést csinálok, ebbe teszem a szódabikarbónát, amire rácsepegtetem a citromlevet, így az felpezseg, és még könnyebbé teszi a tésztát. Az anyagokat simára összegyúrom. A tészta 1/3-át félreteszem, a másik részét kör alakúra nyújtom és az előkészített sütőedénybe teszem, úgy hogy egy kis pereme is legyen a sütőedény oldalán. A sütőedény 24 cm-es kerek forma, melyet sütőpapírral béleltem. A tésztát megszórom zsemlemorzsával, majd a kihűlt meggyet rásimítom. A tészta másik felét is kerekre kinyújtom, majd derelyevágóval csíkokra vágom, és a tésztára fektetem. A csíkokat megkenem egy pici tej és tejföl keverékével. Előmelegített sütőben kb 170°C-on rózsaszínűre sütöm, ez 20-25 perc.
Ha kihűlt szeletelem és porcukorral meghintve tálalom!
A pudinghoz hozzáadjuk a cukrot, felöntjük a tejjel és a megszokott módon megfőzzük. Kevesebb tejet használunk hozzá, így még vaníliásabb lesz az íze. Közben felverjük a habot. A p...
Elkészítési idő:A margarint (legyen puha) kikeverjuk a porcukorral,vaniliaval Utana hozza gyurjuk a lisztet A vegen pedig a pudingport A pudingpor lehet barmilyen izesitesu : vanilia,puncs,kara...
Elkészítési idő: 40 percKézi habverővel csomómentesre keverjük, formákba öntjük (nekem régi sütőm van, így én 3-as fokozaton 40 percig sütöttem). Mikor kész, picit hagyom hűlni, kettévágom, megkenem cu...
Elkészítési idő: