50 dkg liszt
3 tojás sárga
2 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
4 dl tej
5 dkg vaj/margarin
késhegynyi só
nutella vagy annak változatai
a tetejére:
1 tojás
szeletelt mandula
Egy nagyobb tálban összegyúrjuk a lisztet, a vajat, a tojást, a pici sót és a cukorral, kevés tejjel felfuttatott élesztőt és a langyos tejet is hozzáadva elkezdjük dagasztani.
Legalább 20 percig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz, és el nem válik a kezünktől és az edény falától.
A tetejét és az alját is meglisztezve legalább 1 órát langyos helyen kelesztjük.
Ezt követően két felé osztjuk, és 3-3 cipót csinálunk. Mindhárom cipót hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük a nutellával és fonatokká sodorjuk. A három fonatot összefonjuk, majd
körbehajtva beletesszük az edénybe, amiben sütjük. Az edényt sütőpapírral béleljük.
Ismét kelesztjük, majd megkenjük a felvert egész tojással és megszórjuk a mandulával.
Ezt tesszük a másik 3 cipóval is.
Hideg sütőben kezdjük sütni /addig is magasodik, míg a sütő bemelegszik/, közepes tűznél készre sütjük./30-40 perc/ Ha a teteje túl gyorsan barnul, alufóliával befedjük.
Ebből az adagból én két kalácsot készítek és 18 cm átmérőjű edényben sütöm.
Kicsit időigényes, de megéri, mert nagyon finom.
1. Alaposan ki kell dagasztani. 2. Folpackkal lefedve a duplájára keleszteni meleg helyen. 3. 10-12 részre osztani, gombócolni, 10 percig pihentetni. Én tettem bele áztatott mazs...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tej felében az élesztőt felfuttatjuk méz hozzáadásával, majd a többi hozzávalót összekeverjük és megdagasztjuk. Ezután 25 percig kelesztjük. 2. Ha megkelt 3 felé osztjuk, összef...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kevés tejet felmelegítünk és leáztatjuk benne a 20 édesítő tablettát, míg fel nem oldódnak. A többi tejet, 1 ek. cukorral felmelegítjük és beletesszük az élesztőt, hogy megkel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy deci langyos tejben elkeverjük a kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt, tészta állagúra gyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű