50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
5 evőkanál cukor
1 egész tojás + 1 sárgája
kb. 2.5 dl tej
6 dkg vaj vagy margarin
egy csipetnyi só
reszelt citromhéj
apróra vágott rahát
Az élesztőt a cukorral meleg tejben felfuttatjuk.
A liszt közepébe mélyedést csinálunk, abba beletesszük a sót, a tojásokat, a vajat, a citromhéjat, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és alaposan összedolgozzuk, legalább 15-20 percig dagasztjuk, majd kelesztjük, míg legalább a duplájára nő.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és 2 felé osztjuk, először az egyik felét, majd a másikat készítjük el.
Az egyik adagot szintén 2 felé osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, vékonyan megkenjük olajjal és rászórjuk a rahátot, majd feltekerjük, a másik felével is így járunk el.
A két rahátos rudat összefonjuk és beletesszük a sütő formába, amit kibéleltünk sütőpapírral.
Ismét hagyjuk kelni kb. 30 percig, majd megkenjük a tetejét tojással és pirosra sütjük.
A másik adag tésztát is így készítjük el, tehát 2 db kalácsunk lesz, ha kis méretű kenyérsütő formában sütjük, melynek a mérete 25x12x7 cm.
Ha nincs ilyen formánk, akkor tepsiben is süthető.
Dagasztani, keleszteni, majd hat (6) részre osztani és vékonyra kisodorni. Megkenni a vajas krémmel és 3-3 darabot összefonni. A tetejét kenjük meg tojással.
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba, mérd ki hozzá a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát is, add hozzá a sót. A mézet állítsd forró vízbe, amíg nem használod fel. A...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűOldjuk fel a cukrot kézmeleg aludttejben. Keverjük össze a sót és az elmorzsolt élesztőt a liszttel. Készítsünk puha tésztát a cukros aludttejjel. Ha szükséges, öntsünk hozzá kis l...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 1 tojássárgáját, pici sót és annyi tejfölt amennyit felvesz. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, dióval töltjük és kiflikké alakí...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű