40 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
1 lapos ek só,
25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír,
1 ek 10 %-os ecet,
3-4 evőkanál tejföl
1 tojás a lekenéshez
valami, a szemek kialakításához /bors,napraforgómag/
A hozzávalókat összedolgozni (a tejföl annyi, amennyitől összeáll), és letakarva néhány órát (vagy akár pár napot is) pihentetni kell a hűtőben.
Ha kivettük a hűtőből, kinyújtjuk és kialakítjuk a malacokat.
Egy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tészta egy részét, egy másik részéből kisebbeket szaggatunk, ebből lesznek az orrocskák. A nagyobb korongokat megkenjük felvert tojással, kicsit bemetsszük és visszahajtjuk, így lesznek a fülei. A kisebb korongokat fogpiszkálóval megszúrjuk, ez lesz a orron a lyuk, majd a nagyobb korongokra /fejre/ ráillesztjük az orrocskákat és tetszés szerinti maggal/borssal díszítjük. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon rózsaszínűre sütjük.
megjegyzés:
borssal készítve szebbek a szemek, mint napraforgóval, de ebben az esetben fogyasztás előtt távolítsuk el őket a süteményről
Ha nincs sok idő kivárni a hagyományos hármas, négyes hajtogatást, akkor a vékonyra nyújtott tésztát (miután megkentük a töltelékkel) feltekerjük, mint a beiglit, kissé ellapítjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszedolgozom a tésztát. fél óra pihentetés után kinyújtom. Elkészítem a vajas tésztát és ráteszem az előzőleg kinyújtott tésztára. Ráhajtogatom a tésztát, pihentetem fél órát és...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport és a sót. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk a tejfölt és egy marék reszelt sajtot. Jól összedolgozzuk. E...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet tegyük egy kis edénybe a cukorral, és langyosítsuk meg. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk, hogy felhabosodjon a tej tetején. Egy mély tálba öntsük bele a lisztet, ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz