40 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
1 lapos ek só,
25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír,
1 ek 10 %-os ecet,
3-4 evőkanál tejföl
1 tojás a lekenéshez
valami, a szemek kialakításához /bors,napraforgómag/
A hozzávalókat összedolgozni (a tejföl annyi, amennyitől összeáll), és letakarva néhány órát (vagy akár pár napot is) pihentetni kell a hűtőben.
Ha kivettük a hűtőből, kinyújtjuk és kialakítjuk a malacokat.
Egy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tészta egy részét, egy másik részéből kisebbeket szaggatunk, ebből lesznek az orrocskák. A nagyobb korongokat megkenjük felvert tojással, kicsit bemetsszük és visszahajtjuk, így lesznek a fülei. A kisebb korongokat fogpiszkálóval megszúrjuk, ez lesz a orron a lyuk, majd a nagyobb korongokra /fejre/ ráillesztjük az orrocskákat és tetszés szerinti maggal/borssal díszítjük. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon rózsaszínűre sütjük.
megjegyzés:
borssal készítve szebbek a szemek, mint napraforgóval, de ebben az esetben fogyasztás előtt távolítsuk el őket a süteményről
Bevallom, én ezeket a tésztákat mostanában géppel keverem ki, nem kézzel. Természetesen mindkét verzió megfelelő, a methódus ugyanaz. Egy tálba kimérjük a lisztet, beletesszük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos cukros tejjel futtassuk fel. A burgonyát nyomjuk össze, majd a hozzávalókat gyúrjuk jól össze. Lisztezett deszkán langyos konyhában pihentessük fél órát, m...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, nem baj ha a vaj darabos marad benne. Kb. 40 X40 cm-re kinyújtjuk, majd félbe és még egyszer félbe (azaz négyrét) hajtjuk és éjszakára betes...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű