Családireceptkönyv.hu

töpörtyűs pogácsa /leveles/


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40 dkg liszt
2 dl tejföl / esetleg kis pohár joghurt/
2.5 dkg élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2 evőkanál fehér bor /nekem rum volt itthon/
2 kávéskanál só
1 tojás + 1 a kenéshez
10 dkg zsiradék /vaj vagy margarin, esetleg zsír/
30 dkg darált töpörtyű
őrölt bors /ízlés szerint/

Elkészítés:


Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet, a zsiradékot, a tejfölt, a bort /jelen esetben a rumot/, a sót, a tojást és a felfuttatott élesztőt hozzáadva az anyagokat összegyúrjuk. Ha már szép sima, egynemű a tészta, akkor meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint megborsozzuk, majd a megkelt és kinyújtott tésztára kenjük a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük. Kenés után jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, a maradék töpörtyűt rákenjük, ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük. Ezt követően kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk és zsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, kb 180 fokon szép pirosra sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A hajtogatások miatt kicsit időigényes, de a végeredmény kárpótol bennünket a ráfordított időért!

töpörtyűs pogácsa /leveles/

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dobos Anna
Burgonyás gofri
Burgonyás gofri

A burgonyát héjában megfőzzük. Miután kihűlt, megpucoljuk, és villával nagyjából összetörjük. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágva a burgonyához adjuk. A tojások sárgá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos rúd
Sajtos rúd

A lisztbe elmorzsoljuk a vajat majd bele tesszük a sót, sajtot. A tejbe elkeverjük a szódabikarbónát és hozzáöntjük. Összegyúrjuk majd lisztezett deszkán rádolgozunk és kinyújtjuk...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fokhagymás pogácsa
Fokhagymás pogácsa

Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy mély tálba tesszük, és a margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgát, az élesztőt, 10 db áttört...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk