Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

töpörtyűs pogácsa /leveles/


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40 dkg liszt
2 dl tejföl / esetleg kis pohár joghurt/
2.5 dkg élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2 evőkanál fehér bor /nekem rum volt itthon/
2 kávéskanál só
1 tojás + 1 a kenéshez
10 dkg zsiradék /vaj vagy margarin, esetleg zsír/
30 dkg darált töpörtyű
őrölt bors /ízlés szerint/

Elkészítés:


Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet, a zsiradékot, a tejfölt, a bort /jelen esetben a rumot/, a sót, a tojást és a felfuttatott élesztőt hozzáadva az anyagokat összegyúrjuk. Ha már szép sima, egynemű a tészta, akkor meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint megborsozzuk, majd a megkelt és kinyújtott tésztára kenjük a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük. Kenés után jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, a maradék töpörtyűt rákenjük, ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük. Ezt követően kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk és zsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, kb 180 fokon szép pirosra sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A hajtogatások miatt kicsit időigényes, de a végeredmény kárpótol bennünket a ráfordított időért!

töpörtyűs pogácsa /leveles/

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sós szezámmagos stangli
Sós szezámmagos stangli

A lisztet a margarint és a zsírt jó alaposan elmorzsoljuk.Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és rugalmas tésztát gyúrunk. Gyúrás után fél órát pihentetjük . Ha letelt a fél ó...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Sajtos pogi (Cookta)
Sajtos pogi (Cookta)

A tejfölt, 1 db tojást, a puha vajat dagasztógépbe tesszük, majd hozzáadjuk a lisztet, kb 100 g reszelt sajtot, az élesztőt, sót. Elindítjuk a dagasztást, majd kelni hagyjuk egy n...

Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos-fokhagymás pita recept
Sajtos-fokhagymás pita recept

Az élesztőt felfuttatjuk langyos vízben. (Kevés cukorral gyorsabb.) A lisztet beleszitáljuk egy edénybe, közepébe mélyedést formálunk, és beleöntjük az olajat, sót, sajtot, fokhag...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Pogácsa
Pogácsa

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk