menu

Családireceptkönyv.hu

töpörtyűs pogácsa /leveles/


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


40 dkg liszt
2 dl tejföl / esetleg kis pohár joghurt/
2.5 dkg élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2 evőkanál fehér bor /nekem rum volt itthon/
2 kávéskanál só
1 tojás + 1 a kenéshez
10 dkg zsiradék /vaj vagy margarin, esetleg zsír/
30 dkg darált töpörtyű
őrölt bors /ízlés szerint/

Elkészítés:


Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet, a zsiradékot, a tejfölt, a bort /jelen esetben a rumot/, a sót, a tojást és a felfuttatott élesztőt hozzáadva az anyagokat összegyúrjuk. Ha már szép sima, egynemű a tészta, akkor meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint megborsozzuk, majd a megkelt és kinyújtott tésztára kenjük a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük. Kenés után jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, a maradék töpörtyűt rákenjük, ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük. Ezt követően kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk és zsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, kb 180 fokon szép pirosra sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A hajtogatások miatt kicsit időigényes, de a végeredmény kárpótol bennünket a ráfordított időért!

töpörtyűs pogácsa /leveles/

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Omlós csodapogácsa Sz. Marikánktól
Omlós csodapogácsa Sz. Marikánktól

Összedolgozom a tésztát. Lágy, de formázható tészta legyen. Legalább 2 órát pihentetem a hűtőben, fóliával letakarva. 1-1,5 cm vastagra nyújtom, apró pogácsákat szaggatok. Ismét...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ágota
Sörperec falatkák
Sörperec falatkák

Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy, rugalmas, de nem kemény tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha nagyon ragad, pici lisztet,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
TÖLTÖTT PÁRNÁCSKÁK
TÖLTÖTT PÁRNÁCSKÁK

az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk majd az anyagokat jól összedolgozzuk a virslit vagy bármilyen kolbászt vékony hosszúkás szeletekre vágjuk és a kinyújtott t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos-túrós rúd glutén- és laktózmentesen
Sajtos-túrós rúd glutén- és laktózmentesen

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem, kézzel összegyúrtam és fél órára hűtőbe tettem. Fél óra leteltével a tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam, párszor átgyúr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk