30 dkg liszt
25 dkg vaj esetleg sütőmargarin
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet
készülhet édesen, akkor 2-3 evőkanál porcukrot adjunk a tésztához, vagy sósan, akkor picit több sót adjunk hozzá
tölthetjük gyümölccsel, lekvárral, csokival, vagy valami sós töltelékkel
A vajat a liszttel elmorzsoljuk /ne maradjon vajcsomó/, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk és összegyúrjuk. Ha ragad, akkor még tegyünk hozzá lisztet!
A tésztát letakarjuk és 12 órán át a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formára vágjuk, megtöltjük.
Előmelegített sütőben kb 180°C hőmérsékleten rózsaszínűre sütjük, majd porcukorral meghintjük.
Nagyon finom omlós süteményünk lesz belőle.
Én hajtogatás nélkül használtam fel és almaszeletekkel töltöttem meg.
Az alma alá fahéjas kristálycukrot és durvára vágott diót szórtam.
Aki levelesen szeretné elkészíteni, az vágja a tésztát 3-4 felé, majd nyújtsa ki és a lapok között olvasztott vajjal kenje meg, hajtogassa össze, tegye hűtőbe, majd utána nyújtsa a megfelelő méretre.
Elsőként a tölteléket készítem el. Egy tálba beleteszem a darált diót, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a citrom reszelt héját, a kristálycukrot és összekeverem. Félreteszem. Közben...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrtam, folpackba csomagolva fél óráig a hűtőben pihent. A piteformát alaposan kikentem vajjal, a sütőt előmelegítettem 200 fokra....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy tálban robotgéppel összedolgozom Folpakba csomagolva 1 órára a hűtőbe teszem Kinyújtom kb 1/2 cm vastagra és kekszkinyomóval formázom sütőpapíros tepsibe tes...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel, majd a tortaforma /25cm/ aljára nyomkodjuk Egy tálban géppel vagy kézi habverővel kikeverjük a túrót, tejszínt, tejfö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű