30 dkg liszt
25 dkg vaj esetleg sütőmargarin
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet
készülhet édesen, akkor 2-3 evőkanál porcukrot adjunk a tésztához, vagy sósan, akkor picit több sót adjunk hozzá
tölthetjük gyümölccsel, lekvárral, csokival, vagy valami sós töltelékkel
A vajat a liszttel elmorzsoljuk /ne maradjon vajcsomó/, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk és összegyúrjuk. Ha ragad, akkor még tegyünk hozzá lisztet!
A tésztát letakarjuk és 12 órán át a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formára vágjuk, megtöltjük.
Előmelegített sütőben kb 180°C hőmérsékleten rózsaszínűre sütjük, majd porcukorral meghintjük.
Nagyon finom omlós süteményünk lesz belőle.
Én hajtogatás nélkül használtam fel és almaszeletekkel töltöttem meg.
Az alma alá fahéjas kristálycukrot és durvára vágott diót szórtam.
Aki levelesen szeretné elkészíteni, az vágja a tésztát 3-4 felé, majd nyújtsa ki és a lapok között olvasztott vajjal kenje meg, hajtogassa össze, tegye hűtőbe, majd utána nyújtsa a megfelelő méretre.
A kifliket felkarikázzuk. A tejet megmelegítjük, belerakjuk a 6 tojássárgáját,a vaníliás cukrot és a kristálycukrot. Ezt összekeverjük, majd ráöntjük a kiflikre. Kivajazott teps...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAhogy az összetevők számából is látszik, nem egy bonyolult édesség ez, ám annál több türelmet igényel az elkészítése. Mérd ki a tejet egy lábasba, keverd bele a cukrot és a vajat,...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA liszt és a zsiradék összedolgozása. Tészta dagasztása. A tészta 2 egyenlő részre osztása, csomagolása. Hideg pihentetés min. 30 perc (hűtőszekrényben). A tésztát akár pár órát is...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű