30 dkg liszt
25 dkg vaj esetleg sütőmargarin
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet
készülhet édesen, akkor 2-3 evőkanál porcukrot adjunk a tésztához, vagy sósan, akkor picit több sót adjunk hozzá
tölthetjük gyümölccsel, lekvárral, csokival, vagy valami sós töltelékkel
A vajat a liszttel elmorzsoljuk /ne maradjon vajcsomó/, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk és összegyúrjuk. Ha ragad, akkor még tegyünk hozzá lisztet!
A tésztát letakarjuk és 12 órán át a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formára vágjuk, megtöltjük.
Előmelegített sütőben kb 180°C hőmérsékleten rózsaszínűre sütjük, majd porcukorral meghintjük.
Nagyon finom omlós süteményünk lesz belőle.
Én hajtogatás nélkül használtam fel és almaszeletekkel töltöttem meg.
Az alma alá fahéjas kristálycukrot és durvára vágott diót szórtam.
Aki levelesen szeretné elkészíteni, az vágja a tésztát 3-4 felé, majd nyújtsa ki és a lapok között olvasztott vajjal kenje meg, hajtogassa össze, tegye hűtőbe, majd utána nyújtsa a megfelelő méretre.
A liszt kivételével a hozzávalókat gőz fölött jól kikeverjük, majd hozzáadagoljuk a lisztet. Ha kihült 3 felé osztva tepsi hátán megsütjük. A tejből és a pudingokból sürü krémet f...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA megfőtt tejbedarát hagyjuk kihűlni.Ha kihűlt felszeleteljük. Aztán bepanírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Közben az étolajat melegítjük, aztán a szelet grízeket beletesszük....
Elkészítési idő: kb 40-50 perc Nehézség: KönnyűA tejet az élesztővel felfuttatjuk pici cukorral a többi hozzávalókat a tésztához egy mélyebb tálba öntöm és az élesztővel alaposan kidolgozzuk meleg helyre tesszük hagyjuk megkeln...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA barackot tésztaszűrőbe téve egy percre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd a héját egy mozdulattal – mint a kesztyűt – lehúzzuk. A gyümölcsöt félbevágjuk és kimagozzuk. A sütőt 20...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű