6 tojás
15 dkg cukor
4 evőkanál meleg víz
1,5 dl olaj
15 dkg liszt
15 dkg darált dió
1 tasak sütőpor
csipetnyi só
A krémhez:
20 dkg cukor
2 dl víz
3 evőkanál liszt
1 tojás
3 evőkanál cukor
12,5 dkg vaj
3 dl habtejszín
15 dkg vágott dió
A tojások fehérjét a sóval habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vizet, a mixer magas fokozatát használva összedolgozzuk, majd a tojások sárgáját és az olajat is hozzáadjuk, közben folyamatosan kavarjuk. A lisztet, a sütőport és a diót is hozzákeverjük, jól összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokon nagyjából 30 perc alatt megsütjük. A tészta nem nő meg magasra, de ettől nem kell megijedni. Mikor elkészült, hagyjuk kihűlni és kettőbe vágjuk. A cukrot egy edénybe öntjük és lassú tűzön karamelizálni kezdjük, majd felöntjük a vízzel, de legyünk óvatosak, mert habzani fog. Amikor elkezd szirupossá válni, levesszük a tűzhelyről és hagyjuk hűlni. A tojást felverjük a 3 evőkanál cukorral, hozzákeverjük a lisztet, majd a kihűtött karamellszirupot. Majd lassú tűzön, folyamatos kavargatás mellett főzzük, amíg sűrű, pudingszerű lesz. A tűzhelyről levéve hozzákeverjük a vajat és kihűtjük. A krémből félreteszünk három kanálnyit. A habot felverjük és lassan hozzáadjuk a karamellkrémet, jól összekeverjük. A felaprított diót egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, vigyázzunk, mert könnyen odaég. Tálcára teszünk egy lapot és a krém háromnegyedét rákenjük, befedjük a másik lappal és rákenjük a maradék krémet. A megpirult, de kihűlt diódarabokat rászórjuk, majd a félretett karamellkrémet habzsákba töltjük, vagy egy kanál segítségével rácsorgatjuk. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd szeletelhetjük.
A 4 tojás sárgáját egy csésze cukorral, 7 dkg zsírral habosra keverjük. Egy csésze cukrot megégetünk és egy csésze vízzel felöntjük, s ha kihűlt hozzáadjuk a kikevert tojáshoz....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat. A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, és a tejfölbe belekeverjük az élesz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA darált kekszet és a diót összekeverjük, majd összegyúrjuk annyi sárgabaracklekvárral, hogy formázható masszát kapjunk. Kis golyókat formálunk belőle, és hűtőbe tesszük, hogy kics...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét a cukorral kemény habnak verjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd bele keverjük a diót, és az egészet óvatosan összedolgozzuk a kemény habbal. Egy nagyobb...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: Közepes