A BARNA TÉSZTA
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál kakaópor
A FEHÉR TÉSZTA
- 10 dkg tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg margarin
- 50 dkg finomliszt
A TÉSZTALAPOK TETEJÉRE
- 20 dkg durvára vágott dió
- 30 dkg szilvalekvár
A KRÉMHEZ
- 20 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál finomliszt
- 6 dl tej
- 20 dkg porcukor
A Vidék Íze magazin 2014. júliusi számában Görömbei Sándorné, a nyíregyházi Görömbei cukrászda tulajdonosa osztott meg olvasóinkkal néhány receptet. Az évtizedek óta működő üzlet a kézműves cukrászat újraélesztéséért fáradozik. A külhoni desszertek divatja ellenére a tájjellegű sütemények megőrzésére törekszenek. A szabolcsi alma, a milotai dió és a szatmári szilvalekvár idézi e táj sajátos ízeit.
A BARNA TÉSZTA
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 50 perc - PIHENTETÉS: 30 perc - SÜTÉS: 15 perc/lap. - A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és hűtőben legalább félórát pihentetjük, hogy reszelhető legyen. - Miután előkészítjük a fehértészta lapokat, ráreszeljük a barna tésztát.
A FEHÉR TÉSZTA
A barna tészta előkészítése után a fehér tésztát is összegyúrjuk, majd háromfelé osztjuk, és három, tepsi méretű lapot nyújtunk belőle.
A TÉSZTALAPOK TETEJÉRE
Miután előkészítettük a fehértészta-lapokat, mindegyiket megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk vágott dióval, majd ráreszeljük a barna tésztát. A 190-200 fokos sütőben 10-15 perc alatt egyenként megsütjük.
A KRÉMHEZ
A tejből a liszttel és a vaníliás cukorral pudingalapot főzünk. Amikor kihűlt, belekeverjük a vajat meg a porcukrot, és kikeverjük. A lapokat megtöltjük a krémmel, majd megszórjuk porcukorral. Hűtőbe tesszük, hogy másnapra megpuhuljon.
1. A tojássárgákat habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel. 2. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral és az előzőekhez adjuk. 3. A tojásfehérjét a maradék c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűZuerst 4 Eier in einer Pfanne mit 200 g Zucker und 1 Tütchen Vanillezucker vermengen. Dann alles mit einem Schneebesen vermengen, dann 2 EL Mehl unterrühren. Danach 500 ml Milch...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű. A lisztet elkeverem a cukorral és a szódabikarbónával. Két dl vízben felforralom a vajat vagy margarint és a kakaóport, majd félreteszem és lehűtöm. A lisztes keverékhez vegyíte...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A cukrot hozzáadjuk, majd kanalanként a vizet is, de közben folyamatosan verjük a habot. Egy másik edényben a tojássárgáj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű