Családireceptkönyv.hu

Gravlax


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 db 30-40 dkg-os bőrös lazacfilé
2,5 ek só
2,5 ek cukor
1 nagy csokor kapor
1/2 tk durvára őrölt feketebors
2 ek szőlő pálinka
kevés reszelt cékla

Elkészítés:


Adott a lazacfilé. Amennyiben frisset veszünk, élelmiszerbiztonsági okokból le kell fagyasztani, lehetőleg egy röpke hétre. Ennek az a célja, hogy kihaljon belőle minden láthatatlan lakó, aki a hosszú utazás során netán idáig kisérte. Létük amúgy teljesen normális jelenség, ha megsütnénk, akkor a magas hőtől pusztulnának el. A lényeg az, hogy a mélyhűtőnkben legalább -23 fokos hőmérséklet legyen, vagy még alacsonyabb. Ezt a pihenő időszakot a pácolás előtt és után is beiktathatjuk.

A filé lakói tehát letudva. Adjusztálás előtt a halhúsból még csipesszel kiszedegetjük az esetlegesen ottmaradt szálkákat. Az ujjunkkal kitapinthatóak, a filé közepén kell őket keresni. Megmossuk, alaposan letörölgetjük, legyen jó száraz. Bőrös oldalával lefelé ráhelyezzük egy nagy darab műanyag fóliára. A kaprot leöblítjük, és durván felaprítjuk. A sót összekeverjük a cukorral. Ha borsozunk, akkor előbb borsozzuk a filét, majd rálapátoljuk a só-cukor egyveleget. Végezetül jól megpakoljuk a kaporral, hogy mindenhol befedje.

Amikor ezzel megvagyunk, csomagoljuk be a halat jó alaposan fóliába, majd csomagoljuk be a csomagot még egyszer ugyanígy, hogy minél jobban zárjon. Az egész pakkot tegyük egy műanyag tálba. Így pácoljuk hűtőben legalább három napig. Pácolódás közben előfordulhat, hogy némi folyadék iszkol ki a fóliából lassú cseppekben, ez normális és elkerülhetetlen. Három nappal később megszabadítjuk a lazacot dupla ruhájától. Leszedjük róla a kaprot, megmossuk, letöröljük, majd vékonyra szeletelve elfogyasztjuk, önnön vállunkat elégedetten veregetve.

Trükkök, tippek, praktikák:


Hovmästarsås (kapros mustárszósz)

Hozzávalók: 4 ek mustár, 1 ek fehérborecet, 1 ek méz, 6 ek olaj, 3 ek felaprított, friss kapor, só, bors.

Az összes hozzávalót egyszerre keverjük ki.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Nyári babsaláta
Nyári babsaláta

A babot lecsöpögtetjük és egy tálba tesszük. A zellert és a paprikát megtisztítjuk majd vékony szeletekre vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Ezt követően lecsöpögtetjük és hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anikó
Kentucky Fried Chicken (KFC) titkos receptje(i)
Kentucky Fried Chicken (KFC) titkos receptje(i)

keverjük össze az olajat, a cukrot és a hagymát. Adjuk hozzá a tárkonyecetet. Keverjük bele a majonézt (eredetileg: Miracle Whip). Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és káposztát. Jó...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Baconos tojás
Baconos tojás

Egy muffinsütő mélyedéseibe belefektetjuk a bacont, úgy hogy kilógjon belőle két oldalt. Beleütünk 1-1 tojást és ráhajtjuk a bacon szeletek végeit. Egy kis bors mehet rá. 180 fok...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk