1 db 30-40 dkg-os bőrös lazacfilé
2,5 ek só
2,5 ek cukor
1 nagy csokor kapor
1/2 tk durvára őrölt feketebors
2 ek szőlő pálinka
kevés reszelt cékla
Adott a lazacfilé. Amennyiben frisset veszünk, élelmiszerbiztonsági okokból le kell fagyasztani, lehetőleg egy röpke hétre. Ennek az a célja, hogy kihaljon belőle minden láthatatlan lakó, aki a hosszú utazás során netán idáig kisérte. Létük amúgy teljesen normális jelenség, ha megsütnénk, akkor a magas hőtől pusztulnának el. A lényeg az, hogy a mélyhűtőnkben legalább -23 fokos hőmérséklet legyen, vagy még alacsonyabb. Ezt a pihenő időszakot a pácolás előtt és után is beiktathatjuk.
A filé lakói tehát letudva. Adjusztálás előtt a halhúsból még csipesszel kiszedegetjük az esetlegesen ottmaradt szálkákat. Az ujjunkkal kitapinthatóak, a filé közepén kell őket keresni. Megmossuk, alaposan letörölgetjük, legyen jó száraz. Bőrös oldalával lefelé ráhelyezzük egy nagy darab műanyag fóliára. A kaprot leöblítjük, és durván felaprítjuk. A sót összekeverjük a cukorral. Ha borsozunk, akkor előbb borsozzuk a filét, majd rálapátoljuk a só-cukor egyveleget. Végezetül jól megpakoljuk a kaporral, hogy mindenhol befedje.
Amikor ezzel megvagyunk, csomagoljuk be a halat jó alaposan fóliába, majd csomagoljuk be a csomagot még egyszer ugyanígy, hogy minél jobban zárjon. Az egész pakkot tegyük egy műanyag tálba. Így pácoljuk hűtőben legalább három napig. Pácolódás közben előfordulhat, hogy némi folyadék iszkol ki a fóliából lassú cseppekben, ez normális és elkerülhetetlen. Három nappal később megszabadítjuk a lazacot dupla ruhájától. Leszedjük róla a kaprot, megmossuk, letöröljük, majd vékonyra szeletelve elfogyasztjuk, önnön vállunkat elégedetten veregetve.
Hovmästarsås (kapros mustárszósz)
Hozzávalók: 4 ek mustár, 1 ek fehérborecet, 1 ek méz, 6 ek olaj, 3 ek felaprított, friss kapor, só, bors.
Az összes hozzávalót egyszerre keverjük ki.
A csirkemellet enyhén sós vízben megfőzni, ha kihűlt, vékony csíkokra vágni. A majonézt elkeverni a tejföllel, sóval, borssal, musárral, citromlével ízesíteni. Hagymát apróra vág...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKaszinótojáshoz a tojásokat keményre főzzük, és hideg vízben hűlni hagyjuk. A tojásokat megpucoljuk, kettévágjuk, és kiemeljük a sárgáját. Egy tálba téve villával összetörjük, ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát apró kockára vágjuk, rárakjuk az almaecetet, cukrot és az olajat. A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a káposztát legyaluljuk. Ezeket összekeverjük, rá a hagy...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat összevágjuk, ízlés szerint fűszerezzük és egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk.
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű