70 dkg liszt
5 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só
4,5 dl tej
1,5 dl olaj
3 evőkanál cukor vagy 40 szem édesítő
3 evőkanál kakaópor (keserű)
1 tojás
4 dl meleg tejbe beletesszük az édesítőt és még 2 evőkanál cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A kakaót a maradék tejjel és 2 evőkanál cukorral kikeverjük, félretesszük.
A lisztet, a tojást, az olajat és a sót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az élesztős tejet. Megdagasztjuk, és kelni hagyjuk 30 percig. Utána a feléhez hozzádagasztjuk a kakaós keveréket.
A kétféle tésztát egymásra tesszük, és együtt kinyújtjuk, majd jó szorosan feltekerjük. Beletesszük a tepsibe vagy sütőformába, és még fél órát kelesztjük.
180 fokos sütőben 20-30 perc alatt szép barnára sütjük.
Megjegyzés:
Ebből az adagból 2 db 30-40 cm-es rúd lesz. Munkaigénye kb. 10 perc, a kelesztés miatt tart tovább.
A lepény alja hagyományos módon készült kelt tészta, amelyet kb. 35-40 dkg lisztből, 1 tojássárgából, 2 dkg élesztőből készítünk, kevés cukorral, kanálnyi margarinnal vagy zsírra...
Elkészítési idő:Élesztő fut. Keverjük össze a mandulát a kandírozott gyümölcsökkel és a mazsolával, adjuk hozzá az 5 ek vizet, narancslevet vagy rumot, és hagyjuk állni. Legjobb, ha ezt már előz...
Elkészítési idő:A fenti anyagból könnyű kalácstésztát készítünk, ha megkelt kinyújtjuk, kockára vágjuk, dióval, mákkal, vagy lekvárral tölthetjük. Sütőpléhre téve, meleg margarinnal megkenjük, hog...
Elkészítési idő: