8 személynek:
4 db egész pecsenye kacsacomb
2 bőrös kacsamell
só
morzsolt majoranna
friss majoranna
kacsazsír
1 egész hízott kacsamáj a hájjal együtt
1 kisebb fej lilakáposzta
1 közepes fej hagyma
2 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál ételecet
1 evőkanál zsír
7-8 darab közepes méretű lilaburgonya
A kacsacombokat és a mellet jól megmossuk, és az esetlegesen előforduló tokoktól megszabadítjuk. Sózzuk, majd a bőrös részeket enyhén bevagdaljuk, és a bőrös résszel felfelé tepsibe fektetjük. Áthintjük morzsolt majorannával, majd a frissen szedett és átmosott majorannaágacskákat közéjük fektetjük. A húsdarabok közé 1-1 kiskanál kacsazsírt teszünk.
Alufóliával befedve 160 fokon elkezdjük sütni. Ez körülbelül 2 óra, amíg puha lesz a hús. Ha puhának érezzük, az alufóliát levesszük, és pirosra sütjük a combok- mellek bőrét.
A hájat átmossuk, hártyátlanítjuk, majd áttöröljük és kockákra vágjuk. Az egész kacsamájat hideg tejbe áztatjuk, kb 1 órára úgy, hogy félidőben átforgatjuk a tejben- figyelem, óvatosan, nehogy törjön.
A felkockázott hájat egy lábasba tesszük, kis lángon elkezdjük kiolvasztani. Mikor már elkezdett olvadni, a tetejére helyezzük a májat óvatosan!, majd fedőt teszünk rá, és gyakran belenézünk, kicsit lapáttal átmozdítjuk. Körülbelül 10-15 perc elteltével átfordítjuk. Újabb 10-15 rerc elteltével tűpróbát végzünk, ha nem véres nagyon, csak épp kicsit szivárog, akkor lezárjuk alatta a lángot. A fedőt rajta hagyjuk.
Tálalás előtt pár perccel kivesszük, hagyjuk egy deszkán vagy tálon pihenni felvágás előtt.
A visszamaradt zsiradékot a máj kiszedése után én még egy kicsit tovább olvasztottam, így kaptam egy kis tálka kacsatepertőt, és egy közepes dunsztosüvegnyi kacsazsírt.
A lilakáposztához a vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. A zsírt megolvasztjuk, beletesszük a 2 evőkanál cukrot, erre rátesszük a szeletelt hagymát, átdinszteljük üvegesre. A lilakáposztát felcsíkozzuk, majd a megpárolt hagymához adjuk, vízzel felöntjük, sózzuk, hozzáöntjük az ecetet, őrölt köménnyel áthintjük, és puhára főzzük. Ízlés szerint még mehet bele cukor.
A burgonyákat alaposan megmossuk, majd bő vízben egészben, héjában megfőzzük. Miután megfőttek, kiszedjük, hűtjük, majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasban zsírt olvasztunk, és ezen átkeverjük a sózott reszelt burgonyánkat.
A kacsapecsenyét a májjal, a burgonyával és a lilakáposztával tálaljuk.
Megjegyzés:
Csirkepogácsa: A darált húst a tojással, fokhagymával, zsemlemorzsával, bazsalikommal, citromhéjjal, olajbogyóval és parmezánnal egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk. A l...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyűelkészítés A szépen megtisztított, sütésre előkészített kacsacomboknak a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, és jól besózzuk. A sütőt felforrósítjuk 220 °C -ra. Egy tepsibe fek...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz alaposan megmosott narancsok héját lereszeljük, majd levüket kifacsarjuk. A szezámmagot egy tiszta serpenyőben kicsit megpirítjuk. A csíkokra vágott csirkemell filét sózzuk, b...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal meglocsoljuk és pár percig hagyjuk pácolódni. ◾️A tejfölt, a majonézt, a mustárt, a tejet és a tojást összekeverjük. ◾...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű