50 dkg liszt
30 dkg vaj
1 cs sütőpor
só
2 dl tej
Sajtkrém:
30 dkg vaj
kevés só
1 kiskanál őrölt pirospaprika
30 dkg reszelt sajt (lehet úgy, hogy mind ementáli vagy fele – fele: ementáli + füstölt sajt, még trappista sajt is lehet)
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd négy egyenlő részre osztom.
A krém hozzávalóit egy tálba teszem és alaposan összedolgozom.
A tészta negyedét kinyújtom vékonyra, téglalap alakúra, egyenletesen rákenem a sajtkrém negyedét, s feltekerem. Ezt megismétlem mindegyik negyeddel. Tehát négy sajtkrémes rudat kapunk. Ezt lefóliázom, s a hűtőbe teszem egy éjszakára.
Másnap, sütés előtt kiveszem, két tekercset felszeletelek kisujjnyi vastagságúra (lehet vékonyabbra is), melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakok, s előmelegített sütőben, alsó – felső sütéssel, 150 fokon, 10 – 15 perc alatt megsütöm. Gyakran rá kell nézni, mert hamar megsül!
Ezt a decemberi ünnepek alatt sűrűn sütöttem, mert nagyon-nagyon finom, sós jellegű sütemény.
De! Nem csak ünnepi alkalmakra készíthető, hanem bármikor, amikor valami, fincsi, sós ropogtatni valóra vágyunk – nem nehéz elkészíteni, tényleg istenien finom, így ajánlom mindenkinek!
Praktika:
A másik két sajtkrémes rudat is ki lehet ily módon sütni, de ez dupla adag, s szapora, de én mindig így csinálom, mert ezt a két rudat egyenként befóliázom, nylon zacskóba még beteszem, s lefagyasztom. Amikor szükségem van rá, este kiveszem a fagyasztóból, a hűtőben (nem szobahőmérsékleten) reggelre felenged, s már süthetem is, anélkül, hogy bíbelődnöm kellene az összeállítással.
50 dkg lisztet átszitálunk és elkeverünk 1 csomag sütőporral és 3 dkg sóval. Hozzágyúrunk 50 dkg sovány áttört túrót és 50 dkg margarint. Összedolgozzuk alaposan és 5 percig pihent...
Elkészítési idő: 1 éjszaka hűtőbA reszelt sajtot és a kevés tejben feloldott szalalkálit keverőedénybe tesszük és a többi hozzávalóval együtt jól összekeverjük. Az alaposan kidolgozott tésztát két részre osztjuk,...
Elkészítési idő:Kevés tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, tojással, kefirrel összegyúrjuk, keleszteni hagyjuk egy órát. Utána 2x10perc elteltével kinyújtjuk, szaggatjuk, bevagdaljuk...
Elkészítési idő: