A tésztához :
60 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
4 dl tej
2 db tojás
6 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál só
egy kevés rum
A vajba mártogatáshoz :) :
5 dkg vaj
A megszóráshoz :
15 dkg dió
15 dkg cukor
A tejsodóhoz :
6 dl tej
20 dkg cukor
6 db tojás
1 cs vaníliás cukor
3 dkg liszt
A lisztet a dagasztó tálba teszem. A közepébe fészket alakítok ki, amibe beleteszem a cukrot. Rámorzsolom az élesztőt és felöntöm a langyos tejjel. Hagyom, hogy 15 perc alatt felfusson az élesztő.
Minden hozzávalót a dagasztó edénybe teszek majd 5 perc alatt először a legkisebb, majd a legnagyobb fokozaton összekeverem.
Kb. 1 órát kelesztem langyos helyen.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán, ujjnyi vastagságúra nyújtom, lisztbe mártott kiszúróval kisebb, diónagyságú galuskát szaggatok ki belőle. A galuskákat egyenként olvasztott vajba mártogatom és szép sorjában egymás mellé, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, kissé lazán.
Ha az első sor megtelt, az egészet megszórom a darált dió és cukor keverékének egy részével és még egy sor galuskát teszek rá, ezt addig folytatom, amíg a tésztám el nem fogy.
Langyos helyen , letakarva még fél órát kelesztem.
200 fokos sütőben (alsó-felső lángon) kb. 45 percig sütöm. "Fészkenként" szétszedem, porcukorral megszórom és vaníliasodóval tálalom.
Ha nem fogy el, másnap a mikróba 30 mp-re betéve újra puha állagúvá varázsolható. Lefagyasztható!!!
A tejsodóhoz a tojássárgát kikeverem a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadom a lisztet, felöntöm a tejjel majd vízgőz fölött addig keverem amíg kicsit besűrűsödik. (Folyamatosan kell kevergetni, nehogy a tojás kicsapódjon.) Közben a tojásfehérjét kemény habbá verem és a tojássárgás keveréket vékony sugárban szintén folyamatos keverés közepette belecsorgatom.
Először a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedveseket. A masszát sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk. 180 fokra élőmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beleteszünk egy csipet sót és a hideg túrót. Az egészet jól összegyúrjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel lisztezett nyújtódesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű8 dkg zsír ,3 ek rétes lisztből világos rántást készítünk hülni hagyom 30 dkg rétes liszt ,2dcl tejföl,pici só 1 tojásból könnyű lágy tésztát készítek mikor kész a tészta vé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű