menu

Családireceptkönyv.hu

Krémes roló olasz habbal


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához szükségünk lesz:
380 gfinomliszt + liszt a lisztezéshez
250 gmargarin
200 gtejföl
1 dbtojás a bekenéshez
olaj
Olasz krémhez:
5-6 dbtojás fehérje (összesen 150 g) - szobahőn
120 gkristálycukor
240 gkristálycukor + víz

Elkészítés:


Elkészítés menete

A lisztet, margarint, tejfölt összekeverjük és tésztává dolgozzuk (én konyhai robotgépet használtam). A kész tésztát háztartási fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük (én a tésztát előző este készítettem el, a tésztát pedig egy éjszakát pihentettem a hűtőben).
A pihentetés után a tésztát kivesszük a hűtőből és előkészítjük a rolóformákat. A rolóformákat olajjal vagy más növényi zsiradékkal (margarinnal) bekenjük: én a kezemet olajoztam be és ezzel mentem végig a rolóformákon. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt pedig bekapcsoljuk, és 170 fokra állítjuk.
A tésztát 2 mm vastag téglalap alakúra gyúrjuk és kb. 1.5-2 cm vastag széles csíkokra vágjuk. A tészta hossza attól függ, milyen rolókat is szeretnénk – hosszúakat vagy rövideket. A tésztacsíkokat a rolóformákra tekerjük (amit előtte zsiradékkal bekentünk), és az így elkészített tésztarolókat a sütőpapírra tesszük.

A rolókat felvert tojással megkenjük és az előmelegített sütőbe tesszük, 12-15 percig sütjük. A sütés ideje a sütő minőségétől és a tészta hosszától is függ, a roló akkor jó, ha szép aranybarna. Ezután a rolókat kivesszük a sütőből, kihűtjük, és óvatosan lehúzzuk a rolóformákról. Vigyázzunk, a tészta nagyon törékeny. Ha a tészta nem jön le a formáról, akkor a forma vastagabb végét nyugodtan csapjuk rá az asztalra, ezután a tészta könnyebben lejön.
Én ebből a mennyiségből kb. 40-50 kisebb rolót készítettem el. A rolókészítés és sütés időigényes feladat. Ha többet készítünk, akkor a tésztát tartsuk a hűtőben, mert a nagy mennyiségű zsiradéknak köszönhetően aránylag gyorsan megpuhul és nehéz vele bánni. Mindig csak akkora tésztát használjunk, amennyit kinyújtunk és feltekerünk a formára.
A krémhez 120 g cukrot a tojások fehérjéjével kemény habbá verjük. A maradék 240 g cukrot egy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy pont ellepje, majd 115-120 fokra melegítjük. A cukros oldatot nem kevergetjük, csupán az edényt forgatjuk. Akkor jó, ha a cukor már feloldódott. Miután a szirup elkészült, még forrónhozzákeverjük a tojáshabhoz és folyamatosan kevergetjük addig, míg a tojáshabos krém le nem hűl. Mielőtt habzsákba töltjük, a tojáshabos krémet 5-6 percre hűtőbe tesszük, így könnyebben lehet majd vele dolgozni.
Az olasz habot habzsákba töltjük és megtöltjük vele a rolókat mindkét oldalról. A megtöltött krémrolókat pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Felszolgálás előtt porcukorral megszórjuk. A krémroló 1-2 nap pihentetés után az igazi, de közvetlenül a töltés után is fogyasztható, azonban ilyenkor nagyon roppanós és törékeny.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egy isteni krémes sütemény, ami biztos mindenkinek ízleni fog. Legutóbb ezt a krémes rolót olasz habbal készítettem, de a sütemény bátran tölthető vaníliás krémmel, tojáshabbal, csokoládés krémmel, lényegében bármivel, ami ízlik a családnak (és nem utolsó sorban nekünk is – pont ezért készítettem már sós, sajtos krémel is). A recept elkészítése időigényes, de „hamis roló” is készíthető leveles tésztából. Szerintem megéri foglalkozni a süteménnyel, mert a végeredmény mindenért kárpótol.

Krémes roló olasz habbal

Kinek a kedvence ez a recept?


Tari Éva
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek, Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
458. Bejgli/mákos,diós
458. Bejgli/mákos,diós

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatni. / Jó futtatás nélkül is / .A lisztet margarinnal elmorzsolni,hozzáadni a tojásokat,az élesztőt,cukrot,tejet, gyorsan összedolgo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar EREDETI TIRAMISU
EREDETI TIRAMISU

A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a martini...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kókuszos csiga
Kókuszos csiga

A lisztet ,élesztőt, margarinnal, és tejföllel, egy csipet sóval és a tojássárgájával összedolgozom. Egy fél órát pihentetem. Ezalatt a tojások fehérjét a vaníliás cukkorral és eg...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Írta: Erika
Makrancos szelet liszt nélkül
Makrancos szelet liszt nélkül

A tésztához verjük keményre a tojások fehérjét a cukorral (egyszer azt írta egy cukrász, valahol a neten, hogy mindig kis fokozaton, hosszabb ideig kell verni a fehérjét, akkor kev...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk