menu

Családireceptkönyv.hu

Rétes


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hajdu Zsóka
2 éve
Én kb. már egy éve próbálgatom a rétes elkészítését. Nekem az alábbi recept vált be: fél kg sima liszt, 1 egész tojás, egy teáskanál só, egy teáskanál 10%-os ecet, egy evőkanál langyos zsír és kb 4-4,5 dl langyos víz. Ez a kritikus pontja a műveletnek, ettől függ a húzás, ez gyakorlatot és tapasztalatot igényel. Nem kell megijedni, mert ragacsos tészta lesz belőle, de kidolgozás után, ami nekem kézzel és olyan csipkedő mozdulatokkal kb. 30-45 perc, inkább 45, szépen elválik az edénytől és a kezemre sem ragad annyira, mint az elején. Akkor jó, ha sima felületű, kicsi hólyagocskák jelennek meg rajta és pókhálószerűen válik el az edénytől és inkább kicsit ragacsos, mint teljesen száraz kézérzésem van (a kezemen mindig marad valamennyi). Robotgéppel is lehet "dagasztani"...én még úgy nem próbáltam. Ezután a kicipózás következik. Én nem veszem ketté a tésztát, mert az asztalom 100x150 cm ezért egy nagy cipót csinálok belőle, úgy, hogy a tésztát lisztezett deszkára borítom és a széleit behúzom középre és nyomok rajta egyet,addig teszek így míg körbe nem érek. Ezt követően megfordítom (teljesen sima a hátoldala, ami majd felül lesz), előtte még lisztet hintek alá, tetejét megkenem olajjal, vagy olvasztott zsírral és meleg helyen (ne legyen huzatos) egy edénnyel lefedve 45 percig pihentetem. Ezt követően jön a művelet, amit a néni a videón profi módon tesz!
Bocsánat, ha kicsit hosszúra sikerült.

Kinek a kedvence ez a recept?


Tari Éva
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar  Pestós spagetti
Pestós spagetti

A bazsalikomot és a petrezselymet alaposan mosd meg, a leveleiket tépkedd le. A sajtot vágd kisebb darabokra, majd az áttört fokhagymával, a fűszernövényekkel, a fenyőmaggal és a s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós kuglóf vagy kalács
Kakaós kuglóf vagy kalács

Elkészítés: A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne az édesítőszert, a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Keverőtálba tesszük a lisztet, olajat, sót, a fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túrógombóc
Túrógombóc

1. A tojás fehérjét felverjük kemény habbá, félretesszük. 2. A túrót villával összetörjük, hozzá keverjük a tojás sárgáját, a sót, cukrot, lisztet, és végül a fehérje kemény ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Autentikus olasz húsos ragu
Autentikus olasz húsos ragu

A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel. Majd tegyünk fel a tűzhelyre akkora edényt, amibe miben összetevő belefér majd, öntsünk bele olívaolajat, dobjuk rá a vöröshag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk