Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Rétes


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hajdu Zsóka
2 éve
Én kb. már egy éve próbálgatom a rétes elkészítését. Nekem az alábbi recept vált be: fél kg sima liszt, 1 egész tojás, egy teáskanál só, egy teáskanál 10%-os ecet, egy evőkanál langyos zsír és kb 4-4,5 dl langyos víz. Ez a kritikus pontja a műveletnek, ettől függ a húzás, ez gyakorlatot és tapasztalatot igényel. Nem kell megijedni, mert ragacsos tészta lesz belőle, de kidolgozás után, ami nekem kézzel és olyan csipkedő mozdulatokkal kb. 30-45 perc, inkább 45, szépen elválik az edénytől és a kezemre sem ragad annyira, mint az elején. Akkor jó, ha sima felületű, kicsi hólyagocskák jelennek meg rajta és pókhálószerűen válik el az edénytől és inkább kicsit ragacsos, mint teljesen száraz kézérzésem van (a kezemen mindig marad valamennyi). Robotgéppel is lehet "dagasztani"...én még úgy nem próbáltam. Ezután a kicipózás következik. Én nem veszem ketté a tésztát, mert az asztalom 100x150 cm ezért egy nagy cipót csinálok belőle, úgy, hogy a tésztát lisztezett deszkára borítom és a széleit behúzom középre és nyomok rajta egyet,addig teszek így míg körbe nem érek. Ezt követően megfordítom (teljesen sima a hátoldala, ami majd felül lesz), előtte még lisztet hintek alá, tetejét megkenem olajjal, vagy olvasztott zsírral és meleg helyen (ne legyen huzatos) egy edénnyel lefedve 45 percig pihentetem. Ezt követően jön a művelet, amit a néni a videón profi módon tesz!
Bocsánat, ha kicsit hosszúra sikerült.

Kinek a kedvence ez a recept?


Tari Éva
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: A
Pasta per la pizza
Pasta per la pizza

1, A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni. 2, A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy e...

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tejszínes-sajtos csirkés tészta
Tejszínes-sajtos csirkés tészta

A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet is, és addig pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Ha a csirke megpirult, rádobjuk...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Spenótos tonhalas tészta
Spenótos tonhalas tészta

Kevés olivaolajon (vagy a tonhalkonzervről leöntött olajon) spenótleveleket, vagy a fagyasztott spenótot sóval, borssal, fokhagymával megdinsztelem, félúton hozzárakom a tonhalkon...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rakott tészta csirkével és brokkolival
Rakott tészta csirkével és brokkolival

A tésztát sós vízben kifőzzük. Folyó csapvíz alatt leöblítjük, majd félre tesszük. A brokkolit is sós vízben fél puhára főzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, felhevített olajon...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk