Családireceptkönyv.hu

Káposztás pogácsa


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt
2 ek. só
50 dkg vaj, margarin, vagy 40 dkg zsír
1 tojás
1 pohár tejföl (375 g)
1 tk. cukor
3-4 ek.fehérbor
kb. 1 dl tej
5 dkg friss élesztő
1 kisebb fej káposzta
3-4 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. só

Elkészítés:


A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és két ek. liszttel elkeverem. A tetejére is hintek kevés lisztet, félreteszem. Míg kel, egy tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót. A vajat kockára vágom, majd elmorzsolom a liszttel. A közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojást, a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt. Addig gyúrom, míg sima, fényes felületű lesz a tésztám. Lazán fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
A káposztát lereszelem, megsózom és 10-15 percig állni hagyom.
Az olajon karamellízálom a cukrot, majd ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom.
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szobahőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután
fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem.
Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez hatalmas adag, négy tepsivel lesz belőle. Normál esetben a fele hozzávalóból is lesz kb 40-50 darab

Káposztás pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Madárka
Madárka

A tálba először a tejet öntjük és belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot. Azután egy kis liszttel a tojást és a sót. A maradék liszttel keményebb galuska állagúra dolgozzuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Tortilla
Tortilla

A tortillához a hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk, megszórjuk kevés lisztel és 10 percig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk és 12 részre osz...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pizza 2. recept
Pizza 2. recept

A meleg tejbe tesszük az élesztőt, hagyjuk, hogy szétmálljon. Utána a tészta hozzávalóit összedolgozzuk és letakarva, meleg helyen 1 órán át pihentetjük. Kinyújtjuk, és ízlés sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Az olasz ételek rajongóinak, mámorító ragu és renget
Az olasz ételek rajongóinak, mámorító ragu és renget

A tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát felszeleteljük és kevés olajon dinsztelni kezdjük, hozzáadjuk a húst és amíg feldobja a levét, pirítjuk. Ekkor felöntjük a paradicsomlével...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk