Családireceptkönyv.hu

Káposztás pogácsa


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt
2 ek. só
50 dkg vaj, margarin, vagy 40 dkg zsír
1 tojás
1 pohár tejföl (375 g)
1 tk. cukor
3-4 ek.fehérbor
kb. 1 dl tej
5 dkg friss élesztő
1 kisebb fej káposzta
3-4 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. só

Elkészítés:


A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és két ek. liszttel elkeverem. A tetejére is hintek kevés lisztet, félreteszem. Míg kel, egy tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót. A vajat kockára vágom, majd elmorzsolom a liszttel. A közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojást, a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt. Addig gyúrom, míg sima, fényes felületű lesz a tésztám. Lazán fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
A káposztát lereszelem, megsózom és 10-15 percig állni hagyom.
Az olajon karamellízálom a cukrot, majd ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom.
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szobahőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután
fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem.
Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez hatalmas adag, négy tepsivel lesz belőle. Normál esetben a fele hozzávalóból is lesz kb 40-50 darab

Káposztás pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
Balatoni krumplis lángos
Balatoni krumplis lángos

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hagyjuk kicsit hűlni, de még melegen megpucoljuk és áttörjük, majd egyből kidagasztjuk a tésztát. Az áttö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Corn dog
Corn dog

Én jó hosszú frankfurti virsliket kaptam (nálunk ez van a boltban csak), ezért félbe törtem őket. A bögrém-apukám ezer éves pöttyös bögréje, ami 3 dl-es, ha csurig töltöm. A liszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőporos lángos
Sütőporos lángos

A lisztet a sütőporral, a sóval, és a fűszerrel elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a kefirt, majd hozzáöntjük a vizet, és összeállítjuk a tésztánkat. Kis darabokat vágunk belőle,...

Elkészítési idő: 15perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: ani44
Sajtos tészta 3. recept
Sajtos tészta 3. recept

Sós vízben kifőzzük a tésztát, ha kész, lecsepegtetjük. Pár csepp olajjal kikenjük a cseréptálat, lereszeljük a sajt 3/4-ét. A tésztát a tálba borítjuk, a tejföl-sajt keverékét p...

Elkészítési idő: 50
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk