20-30 dkg husi- ízlés szerint( pulyka, malac),
2-3 répa,
1-2 petrezselyemgyökér,
1 karalábé,
karfiolrózsák,
tejföl,
citromsó ill. citromlé
só, bors, lestyán
Csorba 1:
két személyre nem tudok adagot , kb 4 személy amit írok
kb 30 dkg pulyka vagy disznó hús- bármi, csülökhús, dagadó (olcsóbb is lehet, ha szép)esetleg comb szépen megmosva, összekockázva, hideg vízben felteszed lassú tűznél főni.(kis só, vagy vegeta a vízbe)
Megpucolsz 2-3 répát, 1-2 petrezselyemgyökeret,1 kisebb karalábét, lereszeled, pici olajon megdinszteled, kavargatva, hogy ne égjen le,( a hús már kb fél órája fő) majd hozzáöntöd a leveshez. Egy kisebb fej karfiolt a rózsáira szeded, azt is beledobod és adsz hozzá lestyánt- megkóstolod, elég sós-e, ha nem, javítasz rajta- mindig kicsit adsz hozzá, majd lefeded.Még jó 20 percet együtt rotyognak, mikor kisdoboznyi tejfölt jól kikavarsz, adsz hozzá két kanál lisztet, ügyesen, csomómentesre kavarva a levesből is adsz egy kis löttyöt, hogy kiegyenlítsd a hőmérsékletét. A leves alatt maxra veszed a gázt, majd (szűrőn át) belehabarod a sűrítményt, kavargatva ügyesen. A savanyúságához kis citromsót feloldasz, 3 cent vízben(tudod, piányi)és hozzákavarod, vagy simán citromlé is jó :) csak az kevésbé karakteres :), egyet- kettőt bugyog, elzárod a tüzet, és még szórsz rá egy kis lestyánt.
Ha pulykahusisan csinálod, lestyán helyett tárkonyt raksz, akkor karfiol se kell bele és ugyanaz a leves, de teljesen más ízvilág ) :)
Jó étvágyat! :)
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a kacsazsíron elkezdjük dinsztelni. A megtisztított zöldségeket a gyufaszálnál kicsit vastagabb csíkokra vágjuk, vagy reszeljük, majd a hagy...
Elkészítési idő: 30 percA felkockázott burgonyát ,zellert és sertésszüzet felöntjük a víz- füstölt hús lé keverékkel. Jöhetnek a fűszerek és zúzott fokhagyma. Ha már megpuhult a zöldség, jöhet a "habarás"...
Elkészítési idő:Kockázzuk fel az előkészített sütőtököt. Felhevített olajon pirítsuk meg az apróra darabolt vöröshagymát, majd adjuk hozzá az átpréselt fokhagymát. Ha a hagymák megpirultak, ve...
Elkészítési idő: