- 4 szem közepes krumpli
- 1 rúd póréhagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma (na jó bevallom, én két kettőt teszek bele)
- 1 liter víz
- 1 kanál olívaolaj
- 1 csésze tej (szója, rizs, zabtej... ami tetszik)
- 1 lötyi ecet
- só, bors friss kerti fűszerek - a petrezselyem és a rozmaring a legjobbak, de ha haldoklik pár levél bazsalikom a frigóban, ne szégyelld beledobni
Mosd meg alaposan a krumplit és a répát, és ha van rajtuk valami gyanús bibi, azt vágd ki, de egyébként meghámozni nem kell. nem kell, hogy szépek legyenek, úgy is leturmixoljuk őket.
2. Karikázd fel a póréhagymát és a zellerszárat, aprítsd fel a zöldfűszereket és a fokhagymát.
3. Töltsd a lábosba az olívaolajat, és ha forró, szórd bele a zöldségeket, és közepes lángon forgasd őket, élvezve, ahogy fogócskáznak az illatok a lábosod felett. Mehet rájuk egy fél evőkanál tengeri só, és egy mokkáskanálnyi őrölt feketebors.
4. Ha már picit megpirultak a zöldségek és a hagyma illatozni kezd, öntsd fel vízzel: ha előtte vízmelegítőben felforraltad, megspórolsz kemény 3 percet az életedből.
5. Ha már újra lobog a víz, takard le a bugyborékoló levest, és takarék lángon főzd 25 percen át.
6. Csekkold egy villával, hogy a krumpli és a répa is megpuhultak-e. Ha nem, adj nekik még pár percet, ha igen, ideje felönteni a levest egy csésze édes, fehér tejjel.
7. Ezzel elérkeztünk a végső megpróbáltatáshoz: a botmixerrel krémlevessé trancsírozod a főztödet, majd egy apró löttyintésnyi (tényleg csak egy ijesztésnyi!) ecetet csurgatsz bele, és összekevered.
8. Tálald a melengető finomságot kis csészékbe, néhány kis rozmaringlevélkével a tetején.
A megtisztított zöldségeket ízlés szerint daraboljuk fel. A húst daráljuk le vagy vágjuk nagyon apró kockákra, ízesítsük sóval, borssal, chilipehellyel, adjunk hozzá 1 csokor fi...
Elkészítési idő: 20+55 perc Nehézség: KönnyűA zöldségeket, amit nagyon szeretünk (ebben van; sárgarépa, fehérrépa, brokkoli, zöldbab, karfiol, zöldborsó, csemege kukorica, aprított pritamin paprika) megtisztítom, apróra vagd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy vastag falú lábosban a hagymákat, répát és a zellert a kókuszolajon kb 5 perc alatt, gyakori kevergetés mellett félpuhára pirítjuk. Hozzáadjuk a karfiolt és további 5 percig p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEz a leves egy, a tengeren átívelő kulináris egyveleg, kicsit Japán, kicsit Koreai, és ebből a fúzióból előnnyel jön ki mind a Kimchi mind a Ramen. Ízkavalkád, az Umami gazdag hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű