Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Krumpli-és póréhagymaleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 4 szem közepes krumpli
- 1 rúd póréhagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma (na jó bevallom, én két kettőt teszek bele)
- 1 liter víz
- 1 kanál olívaolaj
- 1 csésze tej (szója, rizs, zabtej... ami tetszik)
- 1 lötyi ecet
- só, bors friss kerti fűszerek - a petrezselyem és a rozmaring a legjobbak, de ha haldoklik pár levél bazsalikom a frigóban, ne szégyelld beledobni

Elkészítés:


Mosd meg alaposan a krumplit és a répát, és ha van rajtuk valami gyanús bibi, azt vágd ki, de egyébként meghámozni nem kell. nem kell, hogy szépek legyenek, úgy is leturmixoljuk őket.
2. Karikázd fel a póréhagymát és a zellerszárat, aprítsd fel a zöldfűszereket és a fokhagymát.
3. Töltsd a lábosba az olívaolajat, és ha forró, szórd bele a zöldségeket, és közepes lángon forgasd őket, élvezve, ahogy fogócskáznak az illatok a lábosod felett. Mehet rájuk egy fél evőkanál tengeri só, és egy mokkáskanálnyi őrölt feketebors.
4. Ha már picit megpirultak a zöldségek és a hagyma illatozni kezd, öntsd fel vízzel: ha előtte vízmelegítőben felforraltad, megspórolsz kemény 3 percet az életedből.
5. Ha már újra lobog a víz, takard le a bugyborékoló levest, és takarék lángon főzd 25 percen át.
6. Csekkold egy villával, hogy a krumpli és a répa is megpuhultak-e. Ha nem, adj nekik még pár percet, ha igen, ideje felönteni a levest egy csésze édes, fehér tejjel.
7. Ezzel elérkeztünk a végső megpróbáltatáshoz: a botmixerrel krémlevessé trancsírozod a főztödet, majd egy apró löttyintésnyi (tényleg csak egy ijesztésnyi!) ecetet csurgatsz bele, és összekevered.
8. Tálald a melengető finomságot kis csészékbe, néhány kis rozmaringlevélkével a tetején.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dallos
Almás sütőtökkrémleves
Almás sütőtökkrémleves

1. A megtisztított sütőtököt daraboljuk fel és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. 180 C- fokon süssük meg. 2. A megtisztított almákat vágjuk cikkekre, tegyük lábosba. Öntsü...

Elkészítési idő: 1-1.5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Zöldborsó leves
Zöldborsó leves

• Pulyka- vagy csirkenyakat főzni, ha majdnem puha, bele: • 1 kg zöldborsó, sárgarépa, karalábé, lestyán levél, • ha puha, marhahúsleves kocka, tészta, • rántás: olaj, liszt,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Zöldségleves csirkegombóccal
Zöldségleves csirkegombóccal

A répát és a burgonyát meghámozzuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a zöldségeket. Felöntjük 8 d...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejfölös lencseleves füstölthússal –
Tejfölös lencseleves füstölthússal –

A lencsét, előző este megválogatjuk, többször váltott vízben, dörzsöléssel megmossuk és körülbelül 4 dl hideg vízbe beáztatjuk. A füstölt húst vagy csontot előre főni tess...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk