Családireceptkönyv.hu

Erdélyi húsgombócos


Írta:

Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


30 dkg darált husi,
két szelet szalonna,esetleg 5 dkg kolbász
egy tojás
kb. egy kanálnyi búzadara,
2 répa, 1 gyökér, zeller, 1hagyma,
maréknyi savanyú káposzta(max 20 dkg),
1 tejföl, 2-3 kanál liszt
só, bors, borsikafű, őrölt kömény

Elkészítés:


Csorba 2:

Veszel 30 deka darált húst, ütsz bele egy tojást, só, bors, pici piros paprika, összekutyulod és adsz hozzá búzadarát, kb 3-4 kanálnyit, majd állni hagyod.( Naná, hogy lehet venni mirelit húsgombócot is, azzal gyorsabb, de akkor úgy kezd el az egészet, hogy pirítasz egy kis húsos szalonnát, és arra jön a zöldség, hogy valami normális íze legyen :)

Megpucolod a 2 répát, 1 gyökeret,1 kis zellert,1 kis hagymát szálasra(zsülienre) vágod, a répát karikázhatod is, megmosol egy maréknyi savanyúkáposztát, ha túl hosszú szálas, kissé összeaprítod, felteszed őket hideg vízben főni. (só, vagy vegeta, kis bors és egy pici őrölt kömény,borsikafű )
A husiból pici gombócokat sodorsz, kissé lisztezett tányérba,vagy deszkán átgörgeted kissé, (kb az adag felére van szükség, a többi, mehet a mélyhűtőbe)és amikor már jól forr a leves, belegurítod őket. Ha van otthon finom füstölt kolbi, az is kerülhet bele, de nélküle is finom :)
Mikor már kb 5-10 perc főzés után vizipólósat játszanak a gombócok (fennt ugrálnak a leves tetején) ebbe is kell egy kis habarás( tejföl +liszt) kóstolás, esetleg ecettel még lehet savanyítani- de van, hogy a káposzta kellően besavanyítja :)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Egyszerű daragaluska leves
Egyszerű daragaluska leves

Először elkészítjük a galuskát, mivel jót tesz neki, ha legalább 25-30 percet áll, mielőtt kifőzzük. Egy mélyebb tányérban/tálkában, villával habosra verjük a tojást egy kevés sóv...

Elkészítési idő: 30 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Burgonyaleves
Burgonyaleves

A burgonyát és a gyökérzöldségeket megpucoljuk, majd egyformán apró darabokra vágjuk (kb. fél centis kockákra). Lábasba tesszük, felengedjük kb. 1 l vízzel, beletesszük az egészbe...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldborsóleves grízgaluskával
Zöldborsóleves grízgaluskával

A vöröshagymát megtisztítom és apróra vágom, a sárgarépát megtisztítom, karikákra szeletelem, a gyökeret elég 4-6 darabra hasítani, a zöldpaprikából kivágom a magokat és a csutkát....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk