A leveshez
50 dkg sertéslapocka
1 közepes db vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 kis db zeller
3 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba (friss vagy fagyasztott erdei)
2 dkg zsír
2 teáskanál fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
A habaráshoz
1 evőkanál liszt (finom)
2 ek tejföl
0.5 dl víz
A burgonyagombóchoz
30 dkg burgonya
8 dkg liszt (finom)
1 db tojás (kisebb)
1 teáskanál búzadara
1 kk só
1 csokor petrezselyem (kis)
A sertéslapockát kockákra vágjuk.
A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá.
A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük. Forrástól számított 15 perc után a leveshez adjuk a gombát.
Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot. A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük, majd villával megtörjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát, az aprított petrezselyemzöldet és tésztává gyúrjuk.
Ezt követően kis gombócokat formázunk belőle. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később a gombócokat is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.
A margarint megolvasztod egy lábasban, egy nagyon kevés olajat tegyél hozzá. Felaprítod a hagymát. Üvegesre pirítod a hagymát, utána rászóród a lisztet, de így nagyon kevés ideig p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOlajon megdinszteljük a hagymát. Ezután belerakjuk a felszeletelt vagy konzerves gombát (én mondjuk mindig friss gombából készítem). Kicsit összerottyantjuk, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzemélyenként 2 szelet húst (sertéscomb, vékony szelet karaj vagy csirkemell) kis olajon hirtelen pirosra sütjük. 1 kisebb fej vöröshagymát lereszelünk és 1 kanál olajon rövid idei...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a felaprított répákat, zöldborsót, sózzuk és lefedve 10 percig pároljuk. A húst vékony csí...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű