A leveshez
50 dkg sertéslapocka
1 közepes db vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 kis db zeller
3 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba (friss vagy fagyasztott erdei)
2 dkg zsír
2 teáskanál fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
A habaráshoz
1 evőkanál liszt (finom)
2 ek tejföl
0.5 dl víz
A burgonyagombóchoz
30 dkg burgonya
8 dkg liszt (finom)
1 db tojás (kisebb)
1 teáskanál búzadara
1 kk só
1 csokor petrezselyem (kis)
A sertéslapockát kockákra vágjuk.
A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá.
A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük. Forrástól számított 15 perc után a leveshez adjuk a gombát.
Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot. A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük, majd villával megtörjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát, az aprított petrezselyemzöldet és tésztává gyúrjuk.
Ezt követően kis gombócokat formázunk belőle. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később a gombócokat is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.
Egy közepes fej hagymàt olajon megpirìtok; sàrgarépàt, zöldséget, krumplit, karalàbét összevàgok, majd a hagymàval kicsit àtforgatom. Felöntöm vìzzel. Megfűszerezem bors, sò, őrö...
Elkészítési idő:A répát lereszeljük a finomfogú reszelőn, majd ugyan ezen a hagymát és a tojást is. A vajból és 0,5 ek réteslisztből rántást készítünk. A vízzel felöntjük, hozzáadjuk a leveskock...
Elkészítési idő: 30 percEgy kb 10-12 literes fazékban 2 liter hideg vízzel felteszem a marhaszegyet főni, ha felforrt, leszedem a habját. Másfél óra főzés után a feldarabolt marhahúst is hozzáteszem, és...
Elkészítési idő: 5 óraA leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. Aprítsuk fel a petrezselyemzöldet, amiből tegyünk félre egy...
Elkészítési idő: