2 kisebb répa (kb. 250g egészben)
1 közepes alma (kb. 250g egészben)
110g köles
40g hajdina
50g barna rizsliszt
20g csicseriborsóliszt
80g kókuszzsír
1 kk. vaníliakivonat
1 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. só
1 kk. szódabikarbóna
200g cukornak megfelelő folyékony édesítő
60 ml víz
1 kk. citromlé (elhagyható)
1. Turmixgépben daráljuk össze a kölest és a hajdinát. Én egy magasabb és egy közepes fokozatot szoktam váltogatni, amíg kb. dara finomságú nem lesz a keverék. Ekkor mérjük a turmixba a többi szilárd hozzávalót is: lisztek, szódabikarbóba, só, fahéj. Így fest a sokféle színű hozzávaló együtt:
Láthatjátok, hogy mindenmentesen sütni milyen változatos dolog!
2. Hámozzuk meg és reszeljük le az almát és a répát. Mérjük egy keverőtálba a kókuszzsírral és a vízzel együtt. Ha a kókuszzsír szilárd, előbb melegítsük meg a vízzel együtt, hogy folyékony legyen.
Ha ez megvan, adjuk hozzá a maradék folyékony hozzávalókat: édesítőt, vaníliaesszenciát, citromlevet. Turmixoljuk össze botmixerrel. Olyan szép élénk színe lesz a répától, mintha vadasmártást főznénk.
Zsírozzuk és lisztezzük ki a formát, melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Öntsük egy nagy keverőtálba a szilárd hozzávalókat, majd morzsoljuk bele a nedves mandulát. Keverjük össze a folyékony hozzávalókkal és töltsük az előkészített formába.
Nem, nem lesz olyan, mint egy normál tészta, kissé darabos marad. Nyugalom, ha ezt 160 fokon, légkeveréssel 50 percig sütitek, akkor valami ilyesmi fog kihuppanni a formából:
Nem árulok zsákba macskát, ez a nem éppen megszokott alapanyagokból sütött süti nem olyan szép sima felületű, mint amelyekben glutén és tojás is van. Közelről valami ilyesmi:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Összedolgozzuk a joghurttal, a tojással és a sóval. Ha szükséges, adunk még hozzá néhány csepp vizet. Amint ös...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűEgy közepes méretű kuglóf formát kikenünk zsírral. Az aljára vaj szeleteket vagdossuk, meghintjük a mandulával, félretesszük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A puha vaj...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűEzt egész érdekesen dagasztják. Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet, és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt “hajtod előre”. Így tupír...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesLiszthez hozzáadjuk az anyagokat, az élesztőt nem kelesztettem, csak belemorzsoltam. Bedagasztjuk a tésztát és meleg helyen duplájára kelesztjük. Nálam nem kellett az összes tej,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű