100 g köles
200 ml víz
50 g vöröshagyma
50 g medvehagyma
1 tk olívaolaj
2 ek víz
1 mk fűszerpaprika
1/2 mk őrölt kömény
1 mk só
csipet bors
1 tk mustár
1 ek almaecet
2 ek Pödör lenmagolaj
A kölest megmossuk, majd feltesszük kétszeres mennyiségű vízbe főni.
Amikor forr, lefedjük, takarékra vesszük a tüzet, és 10 percig pároljuk. Majd ha elkészült, még lefedve 5 percet hagyjuk állni. A köles kissé kásás állagú lesz.
A vöröshagymát feldaraboljuk, 35 g medvehagymát felcsíkozunk, és az olívaolajon és két kanál vízen elkezdjük párolni.
Amikor a vöröshagyma láthatóan üveges megszórjuk a fűszerpaprikával, a köménnyel, és borssal.
A köles kétharmad részét összekeverjük a párolt hagymával, mustárral, és ecettel, majd egy késes darálóban krémesre turmixoljuk.
A krémes összekeverjük a maradék párolt kölessel és medvehagymával, valamint a lenmagolajjal. Kedvünk és ízlésünk szerint sózzuk. Üvegbe zárva 3-4 napig eláll a hűtőben.
TIPP: A hidegen sajtolt, Pödör minőségi lenmagolaj magas omega-3 telítetlen zsírsavtartalommal rendelkezik, ezért jótékony hatással van a szervezetünk működésére.
http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/reggeli-vacsora/4171-vegan-koles-korozott-recept-medvehagymaval.html
Padlizsánt kettévágjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, megsózzuk, olívaolajjal locsoljuk majd 200 fokon puhára sütjük. Sülés után a héját eltávolítjuk, diónyi vajjal még melegen össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÍgy készítsd: 1. A megmosott és lecsumázott, esetleg félbevágott eperszemeket tedd fel egy lábosban főni. Semmilyen plusz folyadék nem szükséges hozzá, ereszt magának elég levet...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesOlvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra. A tejet öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVálasszunk friss, fényes, mély lila színű padlizsánokat a sütéshez. A hagymát ízlés szerint fokhagymával is helyettesíthetjük. A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük és sülni...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű