A sütihez
75 g étcsokoládé (53%-os)
5 g holland kakaópor
100 ml víz
240 g kristálycukor
200 g vaj
200 g dió (darált)
200 g keksz - háztartási (darált)
1 csapott mokkáskanál őrölt vanília
A mázhoz
100 g étcsokoládé (53%-os)
15 ml étolaj
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
Mikor megolvadt, hozzáadjuk a kakaóport, és teljesen elkeverjük benne, majd az egészet félretesszük.
A vizet a cukorral feltesszük főni, és sűrű cukorszirupot főzünk belőle.
A sziruphoz adjuk a vajat, és felolvasztjuk benne. Ha teljesen felolvadt levesszük a tűzről.
Egy nagy tálba tesszük a darált kekszmorzsát, a darált diót, és az őrölt vaníliát. Jól összekeverjük őket.
Ráöntjük a forró cukros-vajas szirupot, és alaposan összekeverjük vele, míg gyúrható masszát kapunk.
Levesszük a vízfürdőről a megolvasztott csokoládét és a kekszes-diós massza felével összekeverjük. Ha túlzottan morzsálódik, ehhez a csokoládés részhez adhatunk egy kevés plusz vizet! Ez nagyon fontos, hogy a csokis massza is jó, gyúrható állagú legyen!
A csokoládés rész felét sütőpapírra tesszük, téglalapot formázunk belőle, letakarjuk egy másik sütőpapírral, és nyújtófával kinyújtjuk. Kb. A/4-es méretűre nyújtjuk. A csokoládés rész másik felével ugyanezt tesszük. Így 2 db A/4-es méretű csokoládés lapot kapunk.
A sima résszel hasonló képen járunk el, mint a csokoládéssal. Így 2 db sima, és 2db csokoládés lapunk lesz végül.
Először a csokoládés lapra helyezzük a sima lapot, majd a sima lapra jön az újabb csokoládés, és az újabb sima. Ha elkészült 1 órára hűtőbe tesszük.
A csokoládé mázhoz a csokoládét vízfürdőn megolvasztjuk, és hozzáadjuk az olajat, hogy szép fényes legyen.
Az olvadt csokoládét a kekszes-diós lapokra öntjük, és egy szilikon spatulával vékonyan elterítjük rajta, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ha kellő képen megdermedt a tetején a csokimáz, egy éles késsel felszeleteljük.
El is készült a tökéletes a Bajádér szelet!
https://www.facebook.com/cookpadreceptek/videos/10153539114695426/
1. Először a tölteléket készítjük el: a reszelt almát összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. 2. Ezután a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 3. A tésztát kettő felé vesszük. 4. Az...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével. A fehérjéből kemény habot verünk a megmaradt cu...
Elkészítési idő: 45 Nehézség: KönnyűA vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzá keverjük a tojások sárgáját, majd beletesszük a lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a csipetnyi sót és rugalmas tésztát gyúrun...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, a porcukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgákat, és annyi tejet adunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű