A sütihez
75 g étcsokoládé (53%-os)
5 g holland kakaópor
100 ml víz
240 g kristálycukor
200 g vaj
200 g dió (darált)
200 g keksz - háztartási (darált)
1 csapott mokkáskanál őrölt vanília
A mázhoz
100 g étcsokoládé (53%-os)
15 ml étolaj
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
Mikor megolvadt, hozzáadjuk a kakaóport, és teljesen elkeverjük benne, majd az egészet félretesszük.
A vizet a cukorral feltesszük főni, és sűrű cukorszirupot főzünk belőle.
A sziruphoz adjuk a vajat, és felolvasztjuk benne. Ha teljesen felolvadt levesszük a tűzről.
Egy nagy tálba tesszük a darált kekszmorzsát, a darált diót, és az őrölt vaníliát. Jól összekeverjük őket.
Ráöntjük a forró cukros-vajas szirupot, és alaposan összekeverjük vele, míg gyúrható masszát kapunk.
Levesszük a vízfürdőről a megolvasztott csokoládét és a kekszes-diós massza felével összekeverjük. Ha túlzottan morzsálódik, ehhez a csokoládés részhez adhatunk egy kevés plusz vizet! Ez nagyon fontos, hogy a csokis massza is jó, gyúrható állagú legyen!
A csokoládés rész felét sütőpapírra tesszük, téglalapot formázunk belőle, letakarjuk egy másik sütőpapírral, és nyújtófával kinyújtjuk. Kb. A/4-es méretűre nyújtjuk. A csokoládés rész másik felével ugyanezt tesszük. Így 2 db A/4-es méretű csokoládés lapot kapunk.
A sima résszel hasonló képen járunk el, mint a csokoládéssal. Így 2 db sima, és 2db csokoládés lapunk lesz végül.
Először a csokoládés lapra helyezzük a sima lapot, majd a sima lapra jön az újabb csokoládés, és az újabb sima. Ha elkészült 1 órára hűtőbe tesszük.
A csokoládé mázhoz a csokoládét vízfürdőn megolvasztjuk, és hozzáadjuk az olajat, hogy szép fényes legyen.
Az olvadt csokoládét a kekszes-diós lapokra öntjük, és egy szilikon spatulával vékonyan elterítjük rajta, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ha kellő képen megdermedt a tetején a csokimáz, egy éles késsel felszeleteljük.
El is készült a tökéletes a Bajádér szelet!
A kiflit karikára vágom, meglocsolom a felforrósított tejjel, megszórom a vaníliás cukorral, a mákkal, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és alaposan összekeverem. Egy lábasb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, összegyúrjuk, és ledaráljuk, ízlésünknek megfelelő méretűre vágjuk. Ha van rá időnk, pihentessük egy éjszakán át hűtőben az összegyúrt té...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük a Ricottához az édesítőszert, adjuk hozzá a durumlisztet, a tejszínt, a tojást és a citrom reszelt héját. Mossuk meg a cseresznyét, magozzuk ki, felezzük, keverjük óva...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: NehézA cukrot a tojásokkal összekavarjuk, majd az olajat és a tejet is hozzáadjuk. Miután kikavartuk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, így egy híg, palacsintatészta szerű tésztát kap...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű