A tésztához:
60 dkg finomliszt
25 dkg zsír
20 dkg kristálycukor
2 db tojássárgája
1 csomag sütőpor
2 dl tejföl
A töltelékhez:
20 dkg kristálycukor
3 dl víz
20 dkg darált dió
2 ek kakaó
1 ek rumaroma
A lapok lekenéséhez:
baracklekvár
A mázhoz:
1 db tojásfehérje
30 dkg porcukor
1 db citrom leve
2-3 ek málnaszörp
1 csomag puncsos pudingpor
10 dkg vaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és elfelezzük, majd az egyik bucit tovább felezzük. Egy 22x34 cm-es tepsi hátoldalára szilikonos sütőpapírt teszünk, és az egyik lapot rányújtjuk, majd 190 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt világosra sütjük. A másik lapot is kisütjük ugyanígy. A kisült tésztákat a papírral együtt emeljük le, és várjuk meg, amíg kihűl teljesen, mert különben összetörik! A megmaradt, negyed darab tésztát is kinyújtjuk, kisütjük - nem baj, ha összetörik, mert úgyis összetörjük a töltelékbe.
A vizet felforraljuk a cukorral, majd langyosra hűtjük, és a darabokra tört tésztára öntjük, majd hozzákeverjük a darált diót, a kakaó port és a rumaromát is.
Az első réteg tésztát megkenjük lekvárral, erre jön a töltelék, majd ismét lekvár, és ismét tészta. Egy nehezéket teszünk rá és egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap a tetején lévő tésztalapot felforrósított és átszűrt lekvárral lekenjük.
Egy fém tálban, a tojásfehérjét a porcukorral és a szörppel elkezdjük felverni, majd vízgőz fölé tesszük. Hozzákeverjük a citromlevet, a puncsos pudingport és a vajat is. Addig keverjük géppel, amíg jól be nem sűrűsödik. A lekvárral megkent tészta tetejére csurgatjuk, de gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megköt. Késsel ne kenjük, mert maszatos lesz!
A tojás sárgàját az édesítővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport és vizet. A tojas fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába. 170 fokon süt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot a vízhez keverjük és felforraljuk. Folyamatos kavargatás mellett 1 percig főzzük, majd hozzáadjuk a vajat, amikor felolvadt, levesszük a tűzhelyről, hagyjuk hűlni 5 percen...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sütőt előmelegítem 170 fokra. A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszelem. Hozzáadom a lisztet, cukrot, sót és reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a pudingot főzzük meg, mikor lehúztuk a tűzről belekeverjük a cukrot, kókuszreszeléket, rumot vagy rumaromát, csipet sót. Kihűtjük. A tésztához a lisztet elkeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű