Családireceptkönyv.hu

Chia magos szendvicskenyér


Írta:

Elk. idő: 4-5 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 11x35cm-es dobozformához
Öreg tésztához:
200g kenyér- vagy rétesliszt
150ml víz
6g friss élesztő

Tésztához:
400g liszt (200 g Graham liszt, 200g tk. búzaliszt)
180-200ml víz
12g friss élesztő
1 evőkanál ecet
2 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
35g chia mag

Elkészítés:


A tervezett kenyérsütés előtti este elkészítettem az öregtésztát. Egy nagyobb, lefedhető tálba mértem a vizet, belemorzsoltam az élesztőt, majd hozzáadtam a lisztet és alaposan összekevertem. Nem kell kidolgozni, elég ha egynemű. Lefedtem és a konyhapulton hagytam. Megkel és összeesik.
Másnap a chia magot megpirítottam. A tészta hozzávalóit belemértem a dagasztógép üstjébe, hozzáadtam az öregtésztát, kihűlt magot, és selymes, rugalmas tésztát gyúrtam. A lisztek minőségétől függően szükség lehet plusz folyadékra, amit érdemes evőkanalanként a tésztához adni.
A tésztát kigömbölyítettem, kelesztőtálba tettem és 45 percig kelesztettem. A dobozformát sütőpapírral kibéleltem. Szebb lesz a kenyerünk, ha a papírt nem belenyomkodjuk, hanem vágjuk. Készítünk egy doboz hosszával megegyező egy-egy centivel szélesebb lapot, amit élesen meghajtunk, a végére pedig vágunk két kisebbet.
A megkelt tésztát nyújtótáblára tettem óvatos mozdulatokkal téglalap alakúra szétnyomkodtam, majd felcsavartam és a formába tettem. Fél órát kelesztettem, miközben a sütőt 230 fokra előmelegítettem és forróvizes edény állítottam az aljába. A kelesztési idő ettől eltérhet, hisz függ a konyhánk hőmérsékletétől. Ujjunkkal megnyomva ellenőrizhetjük, hogy  a kenyerünk sütésre kész-e.  Ha megnyomva ott marad az ujjunk nyoma, adjunk még időt neki. Ha lassan visszasimul a nyomás helye, akkor sütésre kész.  A megkelt kenyeret 3 helyen ferdén bemetszettem és a sütőbe tettem. 
Fél óra után, mikor a kenyér kérge megszilárdult  a vizet kivettem, a hőmérsékletet pedig 200 fokra visszavettem. Még 25 percig sütöttem, majd a kész kenyeret rácsra tettem kihűlni. Ha szükséges a sütés második felében sütőpapírral takarjuk le a kenyeret. A sütési idő csak irányadó, ha bizonytalanok vagyunk, hogy megsült-e a kenyerünk, fogjuk meg sütőkesztyűvel, ütögessük meg kicsit az alját. Ha kongó hangot ad, biztosak lehetünk benne, hogy megsült.

Trükkök, tippek, praktikák:


Rég hoztam kenyér receptet. Talán sokaknak nem is lesz újdonság, hisz a gyakran használt öregtésztás technikával készült. Mégis úgy gondoltam szánok rá egy bejegyzést, mert mostanában előszeretettel sütöm, a szendvicsnek, melegszendvicsnek praktikus formája miatt és mert a friss, ropogós héjhoz pihe-puha bélzet társul. Továbbá mert ékes példája annak, hogy extra sikér hozzáadása nélkül is lehet jó teljeskiőrlésű kenyeret sütni.
Ezúttal chia maggal dúsítottam, de bármilyen maggal finom, különösen ha megpirítjuk a magokat előtte. Ha a külsejét is szeretnénk magokkal bevonni, akkor ide kattintva olvasható a praktika amivel elérhető, hogy vastag legyen a kenyerünkön a "magköntös". 

Chia magos szendvicskenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Házi kenyér
Házi kenyér

Az élesztőt a vízben a cukorral felfuttatjuk, a hozzá valókat összegyúrjuk. Én kézzel dagasztottam 10 percig. Egy 20 cm átmérőjű jénait kibéleltem sütőpapírral, és a tésztát be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Dagasztás nélküli kenyér, alaprecept
Dagasztás nélküli kenyér, alaprecept

1. Egy tálba öntjük a lisztet, rászórjuk az élesztőt és a sót. Alaposan elkeverjük 2. Hozzáöntjük a vizet, és csak addig keverjük, amíg már nincsenek benne száraz lisztrészek 3....

Elkészítési idő: 5+25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csaba
Kovászos kenyér
Avatar Inke Kedvelnék
Kovászos kenyér

A liszteket leszitáljuk, a vizet langyosan hozzáadjuk, majd összedolgozzuk autolizáljuk. Nagyjából fél egy órát hagyjuk, hogy a liszt jól megszívja magát a vízzel' Ekkor hozzáadju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Rostkenyér
Rostkenyér

Keverd össze a száraz hozzávalókat alaposan. A szobahőmérsékletűre melegedett tojásokat verd habosra, majd dolgozd hozzá több részletben a lisztes keveréket. Végül keverd hozzá a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk