Hozzávalók 12 darabhoz:
Tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
Alsó krémhez
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 dl tej
2 dl víz
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
Felső krémhez
6 evőkanál cukor
1 dl tej
5 dl habtejszín
Tetejére
10 dkg porcukor
2 csomag karamellás pudingpor
2 evőkanál olaj
3 evőkanál forró víz
A tésztához a lisztben keverd el a szódabikarbónát, és a többi hozzávalóval alaposan gyúrd össze. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Oszd két részre, tedd a hűtőbe, és pihentesd fél órát. Lisztezett felületen nyújtsd a tésztát nagyon vékonyra. Fektesd jól kivajazott, liszttel megszórt tepsire, szurkáld meg villával, és süss két lapot 20-20 perc alatt 180 fokon. Arra ügyelj, hogy ne legyen túl sötét.
Az alsó krémhez vegyítsd a pudingport a liszttel, a cukorral, öntsd hozzá a vizet és a tejet, majd dolgozd csomómentesre. Folyamatosan kevergetve főzd sűrűre, és hűtsd ki. A porcukrot keverd ki a szobahőmérsékletű vajjal, majd dolgozd habosra a pudinggal. Ezt kend a tészta egyik lapjára.
A felső krémhez a cukrot öntsd egy lábosba, és alacsony hőmérsékleten, állandóan kevergetve olvaszd meg, azaz karamellizáld meg. Add hozzá a vizet, és főzz szirupot. Hűtsd ki, tedd a felvert tejszínhabhoz, és simítsd a vaníliás krém tetejére. Erre rakd a második lapot.
A mázhoz a hozzávalókat keverd össze, a forró vizet lassan adagold hozzá, majd simítsd a felső lapra. A kész sütit tedd a hűtőbe, hagyd egy napig állni, addig a tészta megpuhul. Óvatosan szeleteld fel jó éles késsel, mert a máz könnyen törik.
Finom tészta, lágy krém, isteni tejszínhab és különleges máz. Nem véletlen, hogy a franciakrémest generációk imádják. Még a nagy év végi hajrában is bevállalható.
Egy kisebb edénybe tegyük bele a tej háromnegyed részét és a vaníliaaromát, lassú tűzön kavargassuk addig ameddig a tej kezd főni, majd vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk hűlni. Egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a rámával elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk. Két részre osztjuk, tepsi hátulján sütjük. Az egyik megsült lapot felkockázzuk. Krém készítése: A li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésza hozzávalóiból puha masszát gyúrunk, kis darabokat csípünk belőle és a sütőformába nyomkodjuk a közepén kis mélyedést hagyunk a krémnek. 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szilvákat félbevágjuk, a juice, cukor, citromhéj hozzáadása után, felfőzzük egy kicsit. Ez kb. 3 perc, kevergessük meg néha. Egy kis edényben keverjük össze a zselatint a vízze...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Közepes