30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor,
1 tojás,
lekvár
Máz:
2 tojássárga
6 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
10 dkg mandula,
10 dkg mazsola,
5 dkg fekete szőlő
30 dkg lisztet 20 dkg vajjal elmorzsolunk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot és 1 tojással összeállítjuk, hengerré formáljuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
Az egyes darabokból tepsi hosszúságú rudakat sodrunk, nyújtófával 3 mm vastagságú, kb. 12 cm széles, egyforma lapokká nyújtjuk.
A lapokat nyújtófára -csavarjuk, sütőlemezre helyezzük, külön-külön megsütjük. Sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel.
A meleg lapokat lekvárral megkenjük, a három lapot összeragasztjuk.
Máz:
2 tojássárgáját 6 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral jó habosra kavarunk, majd a lekvárral összeragasztott tészta tetejére kenjük.
Előre elkészített, leforrázott és hosszú vékonyra vágott 10 dkg mandulát, 10 dkg mazsolát, 5 dkg fekete szőlőt egyenletesen szétszórunk a tészta tetején.
10 percre langyos sütőbe helyezzük, hogy a bevonat jól összeolvadjon. Kihűlve 3 cm széles és 8 cm hosszú szeletekre vágjuk.
Összegyúrjuk az összes hozzávalót, majd hűtőben hűtjük. Kinyújtjuk majd vonalzóval és derelye vágóval egyforma méretűre vágjuk majd villával megszurkáljuk. 180fokon kb 12percig süt...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűKenjük ki vajjal a tepsit, hogy az már kész legyen. A barna cukrot karamellizáljuk, majd ha kész vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mézet, a sót és a kockákra vágott vajat és főzzü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot. Lágyab...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű1. A kakaóport, vaníliás cukrot, kristálycukrot, búzadarát simára keverjük a tejjel, majd alacsony lángon összefőzzük folyamatosan kevergetve (kb. 10 percig főzzük). Amikor már kis...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz