A leveshez:
1 fej hagyma (kisebb)
6 dkg vaj
40 dkg borjúhús (vagy sertéscomb, én ezt használtam)
só, bors ízlés szerint
1 tk paradicsompüré
1,5 l víz vagy alaplé
2 szál répa
1 szál fehérrépa
20 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyem
1 púpozott tk liszt
200 ml tejszín
A gombóchoz:
50 dkg tisztított burgonya
1 csipet só
15 dkg liszt
5 dkg vaj
A gombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még forrón összetörjük. Amikor kihűlt, sózzuk, hozzákeverjük a lisztet és a vajat, majd félretesszük kicsit.
A hagymát megpároljuk a vajon, rádobjuk a felkockázott borjút,(sertéscombot) sózzuk, borsozzuk. Ha a hús már láthatóan veszített a nedvességtartalmából, hozzákeverjük a paradicsompürét. Kevergetés közben hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon, majd kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk a folyadékveszteséget, nehogy leégjen. Maggi kockával, vegetával lehet még ízletesebbé tenni.
Mikor megint visszapirult, és körülbelül félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, kicsit összepároljuk, majd felöntjük kb. 1,5 l vízzel vagy alaplével. Beleszórjuk a zöldborsót, és ha felforrt, beleöntjük a liszttel elkevert tejszínt, és lassan főzzük tovább.
Közben a pihentetett tésztából 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amiket egyszerre adunk hozzá a kész leveshez. Ha a gombócok feljöttek a leves tetejére, kész .
Az olajból és a lisztből rántást készítünk. Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük. Beletesszük a hagymát, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot. Felforraljuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát, fokhagymát, burgonyát felkockázzuk, a paszternákot vékonyan felszeleteljük és a vajon elkezdjük őket dinsztelni. A zöldségeket sózzuk, borso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát felszeleteljük, és feltesszük az olajon dinsztelni. Amikor már szép halvány, rádobjuk a lisztet, és egy kicsit megfuttatjuk az olajon, majd felöntjük egy kis vízzel...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA darabokra vágott, kimagozott sütőtököt megsütjük, majd pürésítjük. Az apróra vágott hagymát kevés kókuszzsíron megpároljuk, majd hozzáadjuk a kis darabokra/karikára vágott répát...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű