A tésztához:
- 125 ml tej
- 200 ml víz
- 150 g liszt
- 1 tk cukor
- fél tk só
- 100 g vaj
- 4 tojás
A tejszínes (Chantilly) krémhez:
- 300 ml tejszín
- 1 rúd vanília magjai
- 1-2 ek porcukor
A csokoládéöntethez:
- 200 g jó minőségű étcsokoládé
- 30 g vaj
- 3 ek méz
- 125 ml zsíros tej
Szükség lesz még egy nagyobb habzsákra is, amellyel a profiterolgolyókat formázzuk és töltjük. Bármelyik nagyobb boltban, bevásárlóközpontban kapható. (Megj.: direkt kipróbáltam, milyen, ha csak egy sima nájlon zacskóval dolgozok, mert kérdezték már - nem jó. Nincs formája az elején, nincs tartása.)
1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A lisztet és a sót keverjük össze egy nagyobb tálban. Helyezzük a tejet, vizet és cukrot egy nagyobb edénybe és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Amint a cukor feloldódott, adjuk hozzá a vajat. Amikor a vaj is elolvadt, forraljuk fel a keveréket, és amint forr, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet és kezdjük el erős, gyors mozdulattal keverni a masszát egy fakanállal. Amint a keverék elkezd összeállni és már nem ragad az edény falához, tegyük ki egy tányérra hűlni.
2. Ha a keverék nagyjából kihűlt, tegyük vissza az edénybe, amellyel kezdtünk és adjuk hozzá a tojásokat egyesével (már nem kell főzni!). Minden egyes tojás után alaposan keverjük ki a masszát, ami nem könnyű feladat, de megoldható, csak kitartóan kell keverni :-)
3. Kanalazzunk a már krémesebb állagú masszából a habzsákba, melyre egy 1.5 cm-es átmérőjű, sima "csőrt" teszünk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomjunk diónyi nagyságú pacákat és a végén nedves ujjal egyengessük el a csúcsokat, hogy szép, egyenletesek legyenek a profiterolok. Süssük 18-20 percig, amíg szép puffadtak és aranybarnák nem lesznek.
4. Sülés után (rácson) hűtsük ki őket teljesen.
5. A tejszínes krémhez kaparjuk ki a vaníliarúd magvait és tegyük a tejszínnel együtt egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot is és verjünk habot belőle (nem kell, hogy teljesen kemény legyen, de azért legyen tartása). A habzsákra (melyet elmostunk) tegyünk egy vékony "csőrt" és kis lyukakat ejtve töltsük meg a profiterolokat krémmel, jó alaposan.
6. A csokiszószhoz tördeljük fel a csokit kis kockákra és helyezzük egy hőálló tálba, gyöngyöző víz fölé. A gőz fölött kezdjük melegíteni. Pár perc után adjuk hozzá a vajat és a mézet, időről-időre megkeverve, majd ha már egész olvadt, vegyük le egy picit a tűzről, adjuk hozzá a tejet fokozatosan és tegyük vissza még egyszer átmelegedni.
A profiterolokat érdemes csak a fogyasztás napján megtölteni, a csokoládészószt pedig csak tálalás előtt ráönteni. Vannak, akik a tejszínes krém helyett fagylalttal töltik meg profiterolokat (félbevágva, gombócot belerakva) - ez is egy opció, talán nyáron nyerőbb :-)
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. 2. A banánokat villával péppé törjük. 3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA vizet beleöntjük egy kis lábasba, hozzáadjuk a margarint, kakaót és összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és a cukrot, majd jól összekeverjük. Ut...
Elkészítési idő: 60m Nehézség: KönnyűA sütőt 170 fokra előmelegítjük. 3 tésztalapra lesz szükségünk, én 3 tepsit használtam (20 x 35 cm) , amiket a sütés előtt sütőpapírral kibéleltem. Egy tésztalaphoz 70 g cukrot a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgáját habosra keverem a cukorral és a vaníliával, majd eldolgozom az olajat és a tejet is benne. A lisztet a sütőporral és a kakaóval elszitálom. A tojásfehérjét sóval ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű