Hozzávalók (kb. 15 db, 20 cm-es slanachoz):
500 g félfehér finomliszt (vagy másfajta liszt)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 friss)
50 ml olaj
½ doboz tejföl (180 g-os doboz)
260-270 ml langyos víz
Sós öntet a „kiflik” tetejére:
2 evőkanál liszt
1 teáskanál só
víz
A lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (fóliával a legjobb) kelesztjük 30-40 percig.
A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk. Mindegyik darabot többször (kb. 10-szer), magasról ráejtjük a munkaasztalra. A tészta ledobálása puhábbá és könnyebbé teszi a tésztát.
Kb. 15 darab, 20 cm-es "ujjacskát" formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymás mellé (hogy kicsit összetapadjanak, de nem szabad őket összenyomkodni, ahogy megkelnek, maguktól összetapadnak). Ízlés szerint hosszabb „kifliket” is lehet csinálni belőlük, és nem muszáj összekapcsolni sem őket. Ruhával letakarva, 20 percig kelni hagyjuk.
Sós dekoráció: Összekeverjük a lisztet és a sót, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet. Egy kicsit sűrűbb tésztának kell lennie a palacsintatésztánál.
A „kifliket” 200 fokon sütjük 5 percig, majd kivesszük őket, ráöntjük a sós öntetet, és visszatesszük őket a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Az utolsó két percben csak felülről sütjük, hogy szép színt kapjanak. Amikor kisült, letakarjuk száraz ruhával, hogy megpuhuljon a héja
Először készítünk egy villámgyors kovászt: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá 1 tk cukrot, 5 dkg lisztet, és villával csomómentesre keverjük. Hagyjuk...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókból rugalmas, fényes tésztát dolgozok ki. Majd langyos helyen duplájára kelesztem. A megkelt tésztát 10 részre osztom. Megformázom, majd sütőpapíros tepsire rakom. Megk...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűKézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű