Hozzávalók (kb. 15 db, 20 cm-es slanachoz):
500 g félfehér finomliszt (vagy másfajta liszt)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 friss)
50 ml olaj
½ doboz tejföl (180 g-os doboz)
260-270 ml langyos víz
Sós öntet a „kiflik” tetejére:
2 evőkanál liszt
1 teáskanál só
víz
A lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (fóliával a legjobb) kelesztjük 30-40 percig.
A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk. Mindegyik darabot többször (kb. 10-szer), magasról ráejtjük a munkaasztalra. A tészta ledobálása puhábbá és könnyebbé teszi a tésztát.
Kb. 15 darab, 20 cm-es "ujjacskát" formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymás mellé (hogy kicsit összetapadjanak, de nem szabad őket összenyomkodni, ahogy megkelnek, maguktól összetapadnak). Ízlés szerint hosszabb „kifliket” is lehet csinálni belőlük, és nem muszáj összekapcsolni sem őket. Ruhával letakarva, 20 percig kelni hagyjuk.
Sós dekoráció: Összekeverjük a lisztet és a sót, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet. Egy kicsit sűrűbb tésztának kell lennie a palacsintatésztánál.
A „kifliket” 200 fokon sütjük 5 percig, majd kivesszük őket, ráöntjük a sós öntetet, és visszatesszük őket a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Az utolsó két percben csak felülről sütjük, hogy szép színt kapjanak. Amikor kisült, letakarjuk száraz ruhával, hogy megpuhuljon a héja
A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük...
Elkészítési idő: 135 perc Nehézség: KönnyűA burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni. Az élesztőt a langyos, cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA margarint habosra keverjük a sóval. Felfutttatom az élesztőt a tejjel és a cukorral. A lisztet egy tálba teszem és összeállítom a tésztát az élesztős tejjel, kefirrel, olajjal, t...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben majd megdagasztjuk a tésztát a hozzávalókból. Hagyjuk pihenni egy órát amíg megkel. Közben a töltelékhez a vajat simára keverjük a cukorra...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű