menu

Családireceptkönyv.hu

SLANAC


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók (kb. 15 db, 20 cm-es slanachoz):

500 g félfehér finomliszt (vagy másfajta liszt)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 friss)
50 ml olaj
½ doboz tejföl (180 g-os doboz)
260-270 ml langyos víz

Sós öntet a „kiflik” tetejére:
2 evőkanál liszt
1 teáskanál só
víz

Elkészítés:


A lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (fóliával a legjobb) kelesztjük 30-40 percig.
A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk. Mindegyik darabot többször (kb. 10-szer), magasról ráejtjük a munkaasztalra. A tészta ledobálása puhábbá és könnyebbé teszi a tésztát.
Kb. 15 darab, 20 cm-es "ujjacskát" formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymás mellé (hogy kicsit összetapadjanak, de nem szabad őket összenyomkodni, ahogy megkelnek, maguktól összetapadnak). Ízlés szerint hosszabb „kifliket” is lehet csinálni belőlük, és nem muszáj összekapcsolni sem őket. Ruhával letakarva, 20 percig kelni hagyjuk.
Sós dekoráció: Összekeverjük a lisztet és a sót, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet. Egy kicsit sűrűbb tésztának kell lennie a palacsintatésztánál.
A „kifliket” 200 fokon sütjük 5 percig, majd kivesszük őket, ráöntjük a sós öntetet, és visszatesszük őket a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Az utolsó két percben csak felülről sütjük, hogy szép színt kapjanak. Amikor kisült, letakarjuk száraz ruhával, hogy megpuhuljon a héja

SLANAC

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Házi vajas croissant
Házi vajas croissant

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük...

Elkészítési idő: 135 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
305. Burgonyás pogácsa/habkünnyű
305. Burgonyás pogácsa/habkünnyű

A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni. Az élesztőt a langyos, cukr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Vendégváró sós kifli
Vendégváró sós kifli

A margarint habosra keverjük a sóval. Felfutttatom az élesztőt a tejjel és a cukorral. A lisztet egy tálba teszem és összeállítom a tésztát az élesztős tejjel, kefirrel, olajjal, t...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kakaós csiga (Ubi)
Kakaós csiga (Ubi)

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben majd megdagasztjuk a tésztát a hozzávalókból. Hagyjuk pihenni egy órát amíg megkel. Közben a töltelékhez a vajat simára keverjük a cukorra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk