Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

SLANAC


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók (kb. 15 db, 20 cm-es slanachoz):

500 g félfehér finomliszt (vagy másfajta liszt)
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 friss)
50 ml olaj
½ doboz tejföl (180 g-os doboz)
260-270 ml langyos víz

Sós öntet a „kiflik” tetejére:
2 evőkanál liszt
1 teáskanál só
víz

Elkészítés:


A lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (fóliával a legjobb) kelesztjük 30-40 percig.
A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk. Mindegyik darabot többször (kb. 10-szer), magasról ráejtjük a munkaasztalra. A tészta ledobálása puhábbá és könnyebbé teszi a tésztát.
Kb. 15 darab, 20 cm-es "ujjacskát" formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymás mellé (hogy kicsit összetapadjanak, de nem szabad őket összenyomkodni, ahogy megkelnek, maguktól összetapadnak). Ízlés szerint hosszabb „kifliket” is lehet csinálni belőlük, és nem muszáj összekapcsolni sem őket. Ruhával letakarva, 20 percig kelni hagyjuk.
Sós dekoráció: Összekeverjük a lisztet és a sót, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet. Egy kicsit sűrűbb tésztának kell lennie a palacsintatésztánál.
A „kifliket” 200 fokon sütjük 5 percig, majd kivesszük őket, ráöntjük a sós öntetet, és visszatesszük őket a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Az utolsó két percben csak felülről sütjük, hogy szép színt kapjanak. Amikor kisült, letakarjuk száraz ruhával, hogy megpuhuljon a héja

SLANAC

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajtos pincekifli
Sajtos pincekifli

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztben elkeverjük a sót, majd az összes hozzávalóval és az élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. 6 részre osztva kis cipókat fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lekváros bukta ll.
Lekváros bukta ll.

50 dkg liszt, 2,5 - 3 dl langyos tej, 1 tk cukor, 4 dkg élesztő, 3 ek olaj, csipet só, 2 ek porcukor, 1 tojássárgája. A langyos tejben elkeverem a cukrot, majd felfuttatom az élesz...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Tejes zsemle
Tejes zsemle

1. A langyos tejet egy műanyag tálba mérjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, amit villával szépen krémesre keverünk. Ez egy fél perc alatt megvan. Fontos, hogy a tál ne legyen hid...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
352. Sajtos stangli
352. Sajtos stangli

Lisztet,sót elkeverni.Rámorzsolni az élesztőt,langyos vizet és tejet,margarint és dagasztani.Duplájára keleszteni,/1,5-2 óra/. Deszkára borítani,kézzel kihúzogatni, a sajt felét r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk