500g liszt (350g Graham, 150g fehér tönköly liszt)
25g friss élesztő
250ml langyos víz
100g joghurt
1 evőkanál 10%-os ételecet
3 evőkanál étolaj
1,5 teáskanál só
30g pehelymix (4 magvas árpa-, búza-, zab-, rozspehely), elhagyható
80g olajos mag, ízlés szerint variálva, (nálam: napraforgó-, len-, szezámmag, egész mák)
szóráshoz a fenti olajos magok és nagy szemű zabpehely, összesen körülbelül 50g
A vízben feloldottam az élesztőt, majd a liszt felével alaposan összekevertem. Ha kenyérsütő géppel dolgozunk, készíthetjük egyenesen az üstben. Ha nem, akkor tegyük a dagasztásra használt edényünkbe és fedjük le. Bő fél óráig pihentettem. Ezután a magok kivételével hozzáadtam a többi komponenst és tésztát dagasztottam. A lisztek minőségétől függően igényelhet még folyadékot, vagy plusz lisztet. Mikor a tészta szép rugalmas lett, beledolgoztam a magokat és a pehelymixet. Kelesztőtálba tettem és 40 percig lefedve kelesztettem.
Míg a tészta kelt egy 25x11x7cm-es dobozformát sütőpapírral kibéleltem.
A megkelt tésztát nyújtótáblára borítottam és a széleit kissé alágömbölyítve rúd alakot formáztam. 10 percet pihentettem. Ez idő alatt egy tálcára tettem és alaposan összekevertem a magokat. A tésztát finoman felemeltem és langyos folyó víz alá tartottam úgy, hogy mindenütt vizes legyen. Picit hagytam lecsepegni, majd végighempergettem a tálcán, ügyelve rá, hogy mindenütt bevonják a magok. Óvatosan az előkészített formába helyeztem és 25 percig pihentettem.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítettem. A formát beleállítottam a kacsasütő jénaimba, alaposan lepermeteztem vízzel, lefedtem és 40 percig sütöttem. Ezután a hőt visszavettem 200 fokra, a kenyeret pedig sütőkesztyű segítségével a formából kivéve még további 20 percig sütöttem. Az utolsó pár percben bekapcsoltam a légkeverést is, hogy a magok jól megpiruljanak. A sütőből kivéve rácson hagytam kihűlni.
Ha nincs akkora jénaid amibe befér a forma, állíts a sütőd aljába forróvizes edényt. A sütési idő második felében szükségtelen már a gőz, az edényt ki lehet venni.
A dobozforma pár száz forintos beruházás. Edényeket is áruló multiknál, vagy kisebb háztartási boltokban, piaci csetreszesnél kapható.
A kenyérhez használt lisztek szabadon variálhatók, más teljes kiőrlésű lisztekkel is remek. Készíthető tejföllel is, de akkor egy sokkal lágyabb, nedvesebb bélzetű kenyeret kapunk.
Élesztőt felfutni . Amikor felfutott, adok hozzá olajat, tojás. Dagasztani, amikor összeállt a tészta, hozzá hideg vaja. Tovább dagasztom. Meleg helyen 40 percet kelesztem, majd...
Elkészítési idő:Az élesztőt langyos, cukrot tejben felfuttatjuk, majd jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval. 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát és fél órát pihentetjük. Pihentetés után kör al...
Elkészítési idő:50 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 2,5 dl tej 1 teáskanál cukor 1 teáskanál só 1 dl olaj 20 dkg sajt 2 tojás (a kenéshez
Elkészítési idő: