25 dkg szobahőmérsékletű vaj
másfél bögre porcukor (15 dkg)
1 tojás
2 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
1 nagy csipet só
1 enyhén púpos teáskanál sütőpor
3 és háromnegyed bögre fehér finomliszt (46 dkg)
fél bögre színes tortadara (3 kis tasak)
(a mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!)
1.A szoba hőmérsékletű puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd az egy tojással is.
2. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, a nagy csipet sót, azzal is elkeverjük.
3. Ezután a liszttel és a sütőporral együtt, gyors mozdulatokkal, kézzel vagy géppel egyneművé gyúrjuk. Nem kell túldolgozni, és vigyázzunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg nagyon a vaj!
4. Az utolsó háromnegyed bögrényit elegendő kisebb adagokban hozzákeverni, mert nem biztos, hogy mindre szükség lesz. Az a lényeg ennél a tésztánál, hogy ha lecsípünk belőle egy darabot, akkor azt vissza tudjuk dobni úgy a tálba, hogy az nem ragad oda a kezünkhöz. Tehát annyi liszt kell, míg ezt az állagot meg nem kapjuk. Fontos, hogy ne ragadjon a tészta, hiszen azonnal szaggatni fogjuk!
5. Végül adjuk hozzá a tortadarát is a tésztához, és szép egyenletesen dolgozzuk bele.
6. Ezután alaposan lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát kb. 7-8 mm vastagságúra, közben a tetejét is folyamatosan lisztezzük! Fontos, hogy ez a vastagság legyen, ne vékonyabb, mert így lesz finom omlós és őrzi meg a vajas ízét!
7. Szaggassunk a tésztából tetszőleges formákat.
8. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsikre, majd tegyük őket 190 fokra előmelegített sütőbe, alul-felül sütés programra, hét-nyolc percre. Nyersnek, puhának tűnnek, de nem azok, nem szabad tovább sütni őket, különben kemények lesznek és meg is barnulnak! Így gyönyörű hófehér marad a keksz és a talpa is, és jobban kiadja a finom ízeket, mintha megpirulna! Ha barnás az alja, akkor rövidíthettek a sütési időn további egy percet!
A tojásfehérjékből és a sóból robotgép segítségével kemény habot verünk. Beleszórjuk a cukrot, és tovább verjük, amíg fényessé és krémes állagúvá válik. Belekeverjük a kifacsart ci...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és a sót, majd sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt tejbegrízt, és a kókuszreszeléket is hozzáadjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajkrémet jól kikeverem a cukorral. A tejszínt habbá verem, egyesével hozzáadom a tojások sárgáját, a cukros vajat, és az egészet a tojások habbá vert fehérjéhez keverem óvatosa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát kinyújtjuk, 24 egyforma négyzetté vágjuk. A túró tölteléket elkészítjük. A tészta széleit körbe lekenjük a felvert tojással. Egy evőkanálnyi tölteléket ráhalmo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű